Goudvis uit de kom!

Datum: 13-02-2008

Goudvis uit de kom!

Afgelopen weekend even heerlijk de tijd genomen om verschillende kranten te lezen, kop koffie, een binnenvallend zonnetje en mijn weekend kon niet meer stuk. Totdat mijn oog viel op een artikel waarin werd beschreven dat de Partij voor de Dieren de ranglijst aanvoerde voor de meest ingediende moties. En wat schetst mijn verbazing dat daar ook een motie bijzat om de goudvis uit de vissenkom te redden. Enig gegrinnik kon ik  niet onderdrukken, Holland op z’n smalst. Hilariteit en verbazing tegelijkertijd……..het zal toch niet waar zijn? Hebben ze niets anders te doen daar in de 2e kamer?

Ik zou zeggen, ik weet nog wel een “goudvis”  genaamd Thuiszorg die men uit de vissenkom (wet-en regelgeving) kan redden. Laat de politiek daar zijn tijd aan besteden, i.p.v. zich druk te maken over het welbevinden van de goudvis. Overigens is er niks mis om je in te zetten voor het welbevinden van de goudvis, maar laat dat aan actiegroepen over.  Het welbevinden van cliënten in de thuiszorg lijkt me een hogere prioriteit hebben op de politieke agenda.

De Thuiszorg stond afgelopen week letterlijk en figuurlijk in the picture van de media. Pauw en Witteman, ingezonden berichten in de krant van politici en een filmpje, allemaal om aandacht te vragen voor de miserabele toestanden in de thuiszorg.

Treurig genoeg blijft het allemaal bij mooie woorden, beelden en retoriek. De politici blijven vervallen in het verkondigen van oplossingsrichtingen waarvan zij denken dat deze goed zijn voor de cliënten van de thuiszorg.  Praktijk wijst helaas tot nu toe uit dat men daar niet in slaagt. Men blijft hangen in een overmatige beheersingsdrang de kosten te drukken d.m.v. wet- en regelgeving. Men is volledig vergeten waar de thuiszorg voor dient te zijn. De menselijke maat is zoek. Dit tot grote frustratie van al die zorgverleners in de thuiszorg en natuurlijk hun cliënten.

Een klein persoonlijk onderzoekje in mijn omgeving onder wijkverpleegkundigen en cliënten, leidde tot aantal oplossingsrichtingen die wellicht bij kunnen dragen aan een betere en menselijkere zorg:
a) Luister naar cliënten in de thuiszorg, speel in op hun behoeften en sociale omgeving (zie ook blog collega Ilona),
b) Kom los van de rigiditeit van de regelgeving (indicatiestelling CIZ, zie blog collega Ben), maak meer gebruik van het gezonde verstand, dat voorkomt heel wat menselijk leed,
c) En/of laat huisarts/wijkzorg de indicatie weer stellen, geef het vertrouwen in de professionals weer terug,
d) Marktwerking, laat cliënten zelf een keuze kunnen maken tussen aanbieders. Er zijn namelijk ook kwalitatief slechte thuiszorgaanbieders. Marktwerking draagt ertoe bij het kaf van het koren te scheiden. Laat cliënten zelf regie voeren d.m.v. PGB, (maar maak de aanvraag dan wel eenvoudiger) of verzekering, blog Frank Wolterink
e) Cliënten die niet zelf regie willen voeren of dat niet kunnen, zorg er dan voor dat er zorg op maat wordt geleverd en laat cliënten niet verdwalen in het woud van instanties, bureaucratie en onverschillige service.

Laat de “goudvis” zwemmen in voldoende water.

Laat een reactie achter