Goed voornemen 2008

Datum: 31-12-2007

Goed voornemen 2008

Nog een paar uur en er staat weer een nieuw jaar voor de deur. Een nieuw jaar dat kan aanvoelen als het ter hand nemen van een nieuw boek. Het oude boek is bijna uit, je maakt de slotsom op en weet al dat er een nieuw boek op je ligt te wachten. Het opmaken van de slotsom is een boeiende aangelegenheid. Even terug te kijken, je agenda er bij te pakken ……………………en je ieder keer weer realiseren hoe snel de tijd gaat, je voorvallen herinnert die je alweer vergeten was en ook merkt dat er in een jaar veel kan gebeuren. Zowel privé als zakelijk is dat een leuke en ook leerzame bezigheid.

Organisaties in de gezondheidszorg zouden dat meer mogen doen. Leren uit het verleden. Nog te vaak gaan organisaties van het ene project over op het andere, zonder zich af te vragen wat het vorige project hen heeft gebracht.
Te vaak komen wij met organisaties in aanraking die zo voort modderen en zich afvragen waarom de bedrijfsresultaten zo tegenvallen en/of zich onvoldoende opgewassen voelen tegenover de concurrerende instelling. Het komend jaar krijgen dit soort organisaties het nog moeilijker. De marktwerking in de gezondheidszorg zal blijven toenemen, instellingen en ook professionals zullen meer moeten laten zien/verantwoorden waartoe zij in staat zijn.

Dit vraagt om het losmaken van creativiteit in de organisatie ofwel het realiseren van innovaties. Zorginstellingen zullen innovaties nodig hebben om te kunnen overleven. In het bedrijfsleven kan geen bedrijf overleven als zij niet constant innoveren, het is maar een waarschuwing!
Maar alvorens daartoe over te gaan, leer uit het verleden!……….. zorg dat uw processen (financiën, AO/IC, IT, faciliteiten) op orde zijn en geborgd. Geen innovaties zonder  borging van deze processen. Innovaties zijn anders gedoemd om te stranden in oude en slechte gewoontes.

Een nieuw jaar, nieuwe voornemens. Misschien een mooi moment om  uzelf eens af te vragen hoe uw organisatie er voorstaat. Staan er innovaties op stapel en zo ja heb ik mijn processen op orde. Lijkt me een mooi voornemen bij het begin van een nieuw jaar, ook al is de begroting en zijn de plannen voor 2008 al klaar. Het is nooit te laat een nieuw boek te gaan schrijven.

Allen een voorspoedig en innovatief 2008  toegewenst.

Laat een reactie achter