Planetree, zorg zoals zorg bedoeld is

Datum: 31-10-2007

Planetree, zorg zoals zorg bedoeld is

Met bewondering in Amerika kennis genomen van hoe een concept als het Planetree tot een succes is te maken.

Bewonderenswaardig des te meer als je nagaat dat wij nuchtere Hollanders tegen de Amerikaanse toestanden aankijken als een zakelijk en weinig sociaal voelend. Als marktwerking ergens het failliet van de zorg heeft aangetoond is het toch daar wel…..? Amerika een land dat wordt gezien als een land met weinig onderlinge solidariteit (geen verzorgingsstaat) en  alleen maar op de markt gericht (lees winst). Paradoxaal genoeg zie je dat initiatieven als het Planetree concept daar tot bloei komen en nog winstgevend zijn ook. Is marktwerking dan toch zo gek nog niet?

In de Amerikaanse zorgverlening is daarmee al enige tijd een beweging aan de gang, die juist aandacht heeft voor “patiënt centered care”.  Niet te verwarren met ons begrip van patiëntgerichte zorg. Dit begrip heeft naar mijn mening zijn waarde behoorlijk verloren. Te pas en onpas wordt het begrip wel in iedere beleidsnotitie gebruikt, maar weinig daadwerkelijk in de praktijk gebracht. Patiëntgerichtheid is in veel zorginstellingen voor de patiënt nog steeds een jungletocht. Daar in tegen is patiënt centered care alles waar Planetree voor staat! (zie mijn vorige blog)

Mijn ervaringen is de States waren, na verschillende bezoeken aan ziekenhuizen en een ouderen instelling uitermate hoopgevend. Kijk zelf eens op http://www.nwhc.net/ , http://www.griffinhealth.org/ en  http://www.umh.org/ .  Tijdens alle bezoeken ben ik op zoek gegaan naar de overeenkomsten en niet naar de verschillen. Het zijn naar mijn mening juist de overeenkomsten waar wij in Nederland ons voordeel mee kunnen doen.

Ik heb zeer vriendelijke en toegewijde mensen ontmoet. Mensen die met overtuiging en plezier spraken over het Planetree concept, wat het voor hun betekende (plezier in werk, onderling vertrouwen, je professionaliteit kunnen tonen, trots zijn op wat je doet) en wat ze terugkregen van hun cliënten/patiënten (waardering, zorgzaamheid, eigen waarde, gevoel van veiligheid, positief imago).  In alle gesprekken kwam wel een of meerdere van de 12 componenten van het concept aan de orde. Ging het niet over de menselijke interactie of medische en verpleegkundige professionaliteit, dan ging het wel over de betekenis van het ontwerp van de ruimten en het belang van details in de ruimten die het verschil maken. En, daar is niet altijd nieuwbouw voor nodig! Maar ook de harde werkelijkheid van het geld en het continu monitoren van de kwaliteit en tevredenheid werd niet geschuwd. Ik moet bekennen dat ik iets dergelijks in ons land graag zou willen meemaken.  De openheid, en daarmee ook kwetsbaarheid, waarmee men liet zien hoe men invulling gaf aan het concept was indrukwekkend.

Genoeg even voor nu, in mijn volgende blog meer ervaringen.

C3 am organiseert, samen met  Lapre organisaties  een MASTERCLASS Eden Alternative en Planetree: Meer levensvreugde, vitaliteit en spontaniteit  in verpleeg- en verzorgingshuizen. Een masterclass waar het concept uitgebreid aan de orde komt. De data zijn 29, 30 of 31 januari 2008.

Laat een reactie achter