Over zee een nieuw perspectief : Planetree ?!
Datum: 28-09-2007
Over zee een nieuw perspectief: Planetree ?!
Komende week voor een aantal dagen naar de Amerika, ervaren hoe het Planetree concept werkelijk werkt in de Amerikaanse ziekenhuizen. Tevens wil ik nagaan hoe dit concept toepasbaar te maken is voor zorginstellingen in ons lage landje. Tenslotte kan niet ieder Amerikaans model zonder meer jubelend worden binnen gehaald. De Amerikaanse cultuur is eenvoudig weg anders dan de Europese/Nederlandse cultuur en Amerika kent een volledig ander gezondheidszorgsysteem.
Planetree is een benaming voor een zorg-, behandel-, en dienstverleningsconcept. Nieuwsgierig geworden n.a.v. een introductie en een werkbezoek (zuster Kueterstichting) wilde ik weten of dit Amerikaans concept iets kan toevoegen aan de dienstverleningsconcepten binnen de zorginstellingen van ons land. Mijn eerste indruk is dat dit concept goed toepasbaar is binnen onze zorginstellingen ondanks de wellicht wat sterk onhollandse appreciërende positieve benaderingswijze van het concept. Echter binnen het concept gaat ook een grote mate van zakelijkheid, resultaatgerichtheid en transparantie schuil. Juist de combinatie van de oprechtheid met de zakelijkheid is de kracht van dit concept. Deze integrale benadering lijkt daarmee uitermate geschikt voor de zorginstellingen die streven naar een betere bedrijfsvoering en transparantie. Het is een concept die de zorg in al zijn facetten meeneemt. Een integrale benadering voor zowel patiënten/cliënten als bestuurder, telefoniste, verpleegkundige , schoonmaker, specialist en polimedewerker, paramedici, verzorgster en administratief personeel.
Even kort een kijkje in het model:
Beoogd resultaat van het concept: mensgerichte zorg in een helende omgeving, waarbij drie onderdelen van belang zijn: betere zorg, helende omgeving en een gezonde organisatie. Op deze drie onderdelen ligt het focus.
Organisaties transformeren/veranderen naar een omgeving waarin de mens voorop staat, cliënten/patiënten actieve deelnemers zijn en professionals en vrijwilligers zorg kunnen geven zoals zij die zelf ook zouden willen krijgen. Helen cultiveert op fysiek, emotioneel, mentaal, spiritueel en sociaal niveau. Patiënt/cliënt-gerichtheid is, waarden*) gedreven, samenhangend en holistisch. Het ondersteunt de veiligheid van cliënten door actieve betrokkenheid bij hun eigen zorg. In het kader van patiëntveiligheid voegt deze actieve betrokkenheid van de patiënt en de waardengedrevenheid iets essentieels toe. Deze essentiële toevoegingen ontberen de huidige veiligheidssystemen. De meeste veiligheidssystemen zijn gebaseerd op beschrijven van processen, controles en verantwoording afleggen.
*) Waarden zoals persoonlijk, respect, mens voorop, compassie en keuzevrijheid.
Zo beschouwend kan het Planetree concept navolging verdienen bij Nederlandse zorginstellingen.
Navolging of transformering van een organisatie naar het Planetree concept vraagt overtuiging en durf. Kijkend naar de waarden van het concept, die dicht bij alle zorgverleningsaspecten staan, zou implementatie op zich weinig moeite moeten kosten. Maar de werkelijkheid is altijd weerbarstiger, het blijft een (cultuur)interventie en enige begeleiding en inzicht in verandermanagement is op zijn plaats. Veranderinterventies als deze vraagt een serieuze en goede voorbereiding.
Maar goed, laten we eerst gaan kijken hoe het werkelijk werkt, volgende blog mijn ervaringen uit de States. Alvast nieuwsgierig kijk op www.C3am.nl.