Uitdaging, metafoor, de Mont Ventoux

Datum: 23-08-2007

Uitdaging, metafoor, de Mont Ventoux

fietser MV

Nog even nagenieten van een fietsvakantie in de Provence (la douce France). Toevallig kwam de fietstocht in de buurt van de Mont Ventoux. Als je dan zo dicht in de buurt bent dan wil je die kans niet laten liggen.  Wat stond me te wachten, een continue klim van 21,5 km met een stijgingspercentage van gemiddeld 7,5% met uitschieters naar 11,4%. Racefiets gehuurd en 's morgens vroeg op weg.

Net als in het werk is iedere uitdaging weer anders. Voor de Mont Ventoux geldt dat helemaal, continu stijgen en in je kleinste verzet naar boven Je krijgt de trappers net rondgedraaid en het einddoel is nog heel ver weg en niet inzicht. Je wil wel sneller maar de berg toont zijn weerstand. Een aantal kilometers onder de top krijg je de karakteristieke zendmast eindelijk in zicht. De kale hellingen,  de wind die soms  verraderlijk hard waait, maken de laatste kilometers zwaar. Groot is voldoening als je boven komt en kunt bijkomen en genieten van het uitzicht. Daarna de afdeling die weer andere vaardigheden van je vraagt, stuurmanskunst en op tijd weten te remmen, je wielen laten rollen en vooral genieten van het gevoel van een vrije val. Mijn respect voor de wielrenners in de Tour de France is nog meer toegenomen.

Tijdens het fietsen (en af en toe was het gewoon “harken”) vraag je je weleens af wat je er nu toe brengt om in dit soort uitdagingen te stappen, tenslotte kun je ook lekker lui bij het zwembad gaan liggen. En zijn er nu parallellen te trekken met je werk. Wat mij betreft zijn de overeenkomsten er.  Je wil uitdagingen aangaan, de spanning en grenzen  zoeken om het doel/resultaten te bereiken. Nadenken hoe dat doel te bereiken, anderen inspireren (in deze mijn zwager en neef zover weten te krijgen dat ze meegingen, zij hebben de top ook bereikt mijn neef van 17 als 1e). Kunnen inspelen op onverwachte of niet voorziene omstandigheden, kunnen volharden en tegenslagen kunnen verwerken,  De weerstand in organisatie tegen veranderingen (stijgingspercentage) maken dat je soms moet kunnen wisselen in tempo of creatief moet zijn in je aanpak.  Belangrijk is dat je je doel/resultaat kent. Ook al heb je het doel niet altijd in zicht, je kent de richting. Een uitdaging als deze is een mooie metafoor voor veranderprocessen. Een goede voorbereiding telt maar de wil om het te bereiken is bepalend. En als laatste het succes vieren (zie foto). Soms moet je het gewoon doen!

0037.gif

Laat een reactie achter