Bloemetje

Datum: 14-07-2007

Bloemetje

Binnen C3 zijn we in gesprek over het Planetree concept. Planetree gaat er vanuit dat mensen in ziekenhuizen sneller genezen als ze menselijke zorg krijgen in een helende omgeving en een gezonde organisatie. Frank heeft daar op zijn weblog al over geschreven. Gisteren hadden we een inspirerende discussie over de toepasbaarheid van dit Amerikaanse concept in Nederland en de relatie naar onze adviespraktijk.

’s Avonds lees ik in een van de vakbladen voor de zorg dat een gerenommeerd Nederlands ziekenhuis bloemen op de verpleegafdelingen verbiedt. De ziekenhuishygiënist en de medisch microbioloog leggen in het vakblad uit hoe gevaarlijk het water in een bloemenvaas voor patiënten met verminderde weerstand kan zijn. Ze zeggen daar bij dat er nog geen gevallen van infectie door bloemenwater bekend zijn. Ook: is een direct verband tussen opgelopen infecties en bronnen van stilstaand water (nog) niet gedocumenteerd’.  Maar het ziekenhuis neemt het zekere voor het onzekere en verbiedt het bloemetje.

Wat een discrepantie met het denken van Planetree, waar je de ziekenhuisomgeving zo aangenaam mogelijk en zo veel mogelijk op de huiselijke situatie wilt laten lijken. En waar planten, bloemen en zelfs dieren geacht worden bij te dragen aan de helende omgeving. Juist al je beide op één dag meemaakt valt zo’n discrepantie op. Het lijkt me geen verstandige maatregel van het betreffende ziekenhuis. Het bloemetje op de kamer helpt niet alleen om de patiënt zich meer thuis te laten voelen, maar is volgens mij ook een belangrijk communicatiemiddel tussen de patiënt en zijn bezoek. Een bloemetje  meebrengen is vaak een van de weinige dingen die je kunt doen als je op bezoek gaat.

Ook om twee andere reden vind ik de maatregel vreemd.
Uit de tekst blijkt immers dat er geen bewijzen zijn voor het gevaar van bloemenwater. Het is dus ‘evidence based medicine’. Het staat voor zover mij bekend niet in nationale of internationale hygiënerichtlijnen. Waarop baseren de hygiëne deskundigen in dit ziekenhuis dan hun besluit?
Daarnaast vind ik het raar dat er sprake is van een ‘totaal bloemen en planten verbod’. Het ziekenhuis legt dus op niet bewezen gronden haar gasten een verbod op. Dat is nogal wat.

Toch wil ook dit ziekenhuis zorg op menselijke maat geven en de patiënt centraal stellen. Mij lijkt dat deze maatregel daar niet goed in past.

Uiteraard gaat het me er niet om specifiek dit ziekenhuis te kritiseren. Ik zie het meer als een voorbeeld hoe intenties en uitvoering strijdig kunnen zijn. Ik nodig u graag uit na te denken of er in uw eigen instelling dit soort discrepanties zijn.

Laat een reactie achter