Planetree ook in Nederland zichtbaar

Datum: 14-11-2007

Planetree ook in Nederland zichtbaar

Begin november was ik terug bij Monique. In gedachten dan. Monique had naast haar verstandelijke beperking een aantal ‘bijzondere trekjes’. Als we van het dagactiviteitencentrum naar de fysiotherapie liepen, was de kans groot dat ze zo halverwege de route haar bril van haar neus haalde, in tweeën brak en vervolgens op een dak gooide. Deze actie werd gevolgd door een olijke lach.

Monique had een grote collectie brillen en dat was nodig ook. Want ik was niet de enige waarbij de brillen op het dak, in de vijver of in de bosjes belandden. Ik geneerde me elke keer rot als er een bril sneuvelde. Hoe kon ik dit voorkomen?

 Brillen

Ik ben er toevallig achtergekomen – door Monique zelf. Op een keer was ik op de fiets. Ze vond dat prachtig en wilde achterop. Dat vond ik een beetje eng, want Monique had nog meer ‘trekjes’ dan het brillenfestijn. Maar als je ’t niet probeert, heb je niets. Dus Monique achterop de fiets; twee armen om mijn middel en heerlijk tegen me aan kruipend. Sindsdien zijn er geen brillen meer op het dak, in de vijver of in de bosjes terecht gekomen.

Hoe ik in gedachten bij Monique terecht ben gekomen? Door Planetree. Het aardige van Planetree is dat er direct een appèl op je ‘zorgzintuigen’ wordt gedaan. Ik weet even geen beter woord dan ‘zorgzintuig’. Maar wat ik bedoel is dat ik direct weer terug ben bij zorgervaringen die ertoe deden.

Mijn collega’s die in de VS zorgorganisaties hebben bezocht die Planetree-proof zijn, zetten enthousiaste verhalen op hun weblogs. Planetree neemt aan bekendheid toe, ook in Nederland. Dat was goed merkbaar op het symposium ‘Helende Omgeving in Zorginstellingen’ begin november in Schagen. We, een kleine honderd geïnteresseerden, waren op uitnodiging van het Natuurcollege en van Planetree Nederland te gast bij de Zuster Kueter Stichting.

De Zuster Kueter Stichting is de eerste zorgorganisatie in Nederland die het Plantree-lidmaatschap is aangegaan en op systematische wijze werkt met de 12 componenten. De componenten lijken zo eenvoudig: ‘menselijke interactie en liefdevolle bejegening’ of ‘eigen keuze en verantwoordelijkheid door informatie en educatie’ tot en met ‘gezonde financiële resultaten’. Maar het consequent uitvoeren en blijven zoeken naar de volgende (verbeterde of vernieuwde) invulling, is in de praktijk van alledag een grote opgave.

Zuster Kueter blaakt van het enthousiasme. In de persoon van de receptioniste, de verpleeghuisarts, de verzorgende, de koffiedame, de stafmedewerker, de manager en de bestuurder – het maakt niet uit wie je tegenkomt. Je ervaart het in gedrag, door de aankleding van de ruimten en bij de activiteiten: ‘dit is Planetree’.

En is dat nou anders dan in een ander verpleeghuis, verzorgingshuis of intramurale GGZ- of VG-voorziening? Soms en misschien zelfs wel vaak! Want wat kunnen ruimten een trieste uitstraling hebben en wat is het vervelend als je jachtige verzorgenden voor de zoveelste keer tegen een cliënt hoort zeggen ‘straks, mevrouw’.

Eind januari organiseren Bart Wijnbergen en ondergetekende namens C3 en met Freek Lapré een Masterclass over innovatie in de care. Daar kunt u zich oriënteren op wat anderen (in andere landen) doen op het gebied van mensgerichte zorg en zorginnovatie. Naast Planetree komt Eden Alternative aan bod. Ook een interessant concept dat in de VS en Europa wordt gebruikt maar in Nederland minder bekend is.

Laat een reactie achter