Geef patiënt eigen dossier

Datum: 16-10-2007

Geef patiënt eigen dossier

Mooie titel! Deze titel lees ik boven een ingezonden stuk in het Financieele Dagblad (FD) van 16 oktober 2007. Het ingezonden stuk gaat over het elektronisch patiëntendossier (epd). Het invoeren van epd’s gaat tergend langzaam. Toen ik elf jaar geleden de consultancy in ging, werd mij gezegd dat het epd er eigenlijk al had moeten zijn. Het epd is zijn ontwikkelstadium helaas nog niet te boven. Een belangrijke vraag daarbij is: wie gaat dat epd beheren?

Daar zijn de meningen over verdeeld. De dokters? En welke dokter is dan ‘leading’? Een andere opvatting is: de patiënt zelf. Onder het motto ‘de ziekte is van de patiënt’ schreef de heer Dijkmans van Gunst een ingezonden artikel in het FD, met het pleidooi om patiënten online toegang te geven tot hun dossier in het ziekenhuis. Een aardige gedachte zou je zo zeggen.

Meneer Willem Rauwerdink van Medlook nv kijkt daar wat genuanceerder naar: te omslachtig voor de patiënt. De patiënt zou niet alleen bij ziekenhuizen zijn dossier online moeten ophalen maar ook bij de huisarts, de apotheker etc.. Rauwerdink draait de zaak om. De patiënt heeft zijn eigen dossier op internet.

Ik heb op de website van Medlook zo’n voorbeelddossier bekeken. Je ziet welke zorgverleners tot jouw dossier toegang hebben. Bijvoorbeeld de cardioloog, de huisarts, de trombosedienst en de apotheek. Ik blijk als dossierhouder een hartinfarct te hebben gehad. Ik kan mijn ECG zien. Mijn geneesmiddelen staan vermeld, evenals het doseerschema. Ook mijn bloeddruk en het tijdstip waarop dat is gemeten, kan ik terugvinden. Op datum en bevestigd door de zorgverlener waarmee ik te maken heb gehad. Ik heb overzicht!

Ik vind het wel wat. Zou mijn vader van 85 dit dossier ook gebruiken? Nee, hij vindt internet ‘niets’. Mijn moeder van 76 zal wel haar dossier ‘beheren’ en dat van mijn vader erbij, schat ik in. Zij zit bijna dagelijks achter haar laptop. Ik zie het haar wel doen en de rest van de familie ook.

En de rest van Nederland? Meer dan 50.000 mensen blijken op dit moment zo’n epd te gebruiken. Zo’n 300 apotheken werken de medicatiehistorie daarin steeds bij. En nog college-bescherming-persoonsgegevens-veilig ook. Kosten: voor enkele euro’s per jaar heeft iedere Nederlander een elektronisch patiëntendossier.

Nu de zorgverleners, bestuurders en managers van zorgorganisaties en Nictiz (Nationaal ICT Instituut in de Zorg) nog van al dit interessants overtuigen. Terwijl ik dit typ, zie ik de beren op de weg opdoemen. Zonder forse druk van de patiënten zelf, zal het epd dat je als patiënt beheert, nog een lange weg te gaan hebben. Vrees ik.

Laat een reactie achter