Mogen management consultants fouten maken?

Datum: 23-07-2007

Mogen management consultants fouten maken?

Na vier weblogs over medische fouten komt de vraag boven, hoe omgegaan wordt met fouten van adviseurs. Maken zij fouten (ja natuurlijk) en hoe wordt daarmee omgegaan? Een fout van een adviseur zal niet zo eenduidig zijn als de fout van de aangeklaagde orthopedisch chirurg die is vergeten tromboseprofylaxe voor te schrijven. Hoe werkt dat dan bij organisatieadviseurs?

Over het maken van fouten wordt in de consultancyliteratuur weinig geschreven. In de standaardwerken zoals in de dikke pil ‘Management consultancy, a guide to the profession’ van editor Milan Kubr en ‘Feilloos adviseren’ van Peter Block vind ik er niets over terug. Ook in Nederlandse werken zoals die van Vrakking & Cozijnsen en van Hanna Natans zijn fouten geen issue.

Dan de Ooa, de Orde van organisatiekundigen en –adviseurs? Zij hebben gedragsregels over onafhankelijkheid, regels rond de opdracht, regels over collegiale betrekkingen en een klachtprocedure. Maar fouten – een ‘fout’ advies? Daar lees ik niets over. Eigenlijk is dat niet zo vreemd, want wat is een ‘fout’ advies? In de medische wereld is er evidence based medicine. Richtlijnen en protocollen zijn hierop gestoeld. Als je daar als dokter, verpleegkundige of paramedicus van afwijkt, doe je dat bewust en heb je er een verhaal bij. Als dat niet zo is, ontstaan er twijfels over je kennis en kunde.

In de consultancy is minder evidence based practice aanwezig. Er zijn veel verhalen. Veel opgetekende ervaringen. En er is onderzoek. In de consultancy is het niet gebruikelijk dat op basis van dat onderzoek, practice wordt ‘voorgeschreven’. Veel adviseurs zullen allergisch reageren. Alleen al bij de gedachte aan voorgeschreven practice (als dit aan de hand is, doe dan….) zie ik vakgenoten gruwen. Maar waarom? De klant heeft toch recht op het best mogelijke advies? De klant betaalt daarvoor.

Uiteindelijk heb ik in mijn zoektocht twee standaardwerken over consultancy gevonden, die op het maken van fouten ingaan. Daarover volgende week meer.

Laat een reactie achter