Bestuurlijke drukte

Datum: 30-05-2009

Bestuurlijke drukte

Vandaag hoorde ik bij BNR radio een discussie over de toename van ambtenaren.

Het was (en is) de bedoeling van het kabinet het met dertienduizend ambtenaren minder te gaan doen, maar het zijn er tot nu toe tweeduizend meer geworden. Het schijnt niemand te lukken om die vermindering voor elkaar te krijgen. Hoe komt dat nu?
Is het nu zo dat het leger ambtenaren zichzelf in stand houdt? Er zijn wel goede voornemens en er worden ook wel wat cosmetische fusies gerealiseerd die per saldo geen ambtenarenreductie opleveren.
Een deel van de waarheid is dat je als minister die ambtenaren hard nodig hebt om je problemen op te lossen. Elk nieuw probleem kost een nieuwe groep ambtenaren. Bovendien schijnt er geen noodzaak te zijn om te bezuinigen. Een ervaren publieke bestuurder wist te melden dat er in moeilijke tijden wel bezuinigd wordt bij de provincie en de gemeenten maar niet bij het rijk. Complex probleem dus.
Vanmiddag zat er bij mijn post een boekje van Prof Dr. T. de Leeuw over bestuurlijke drukte.
Ik heb er wat doorheen gebladerd en zag een relatie tussen het eerder genoemde onderwerp.
De centrale vraag in zijn boekje is hoe je als bestuurder het meeste effect kan bereiken.
Dat is niet door er steeds meer energie in te stoppen, na een bepaalde hoeveelheid energie neemt de effectiviteit zelfs af. Als dat onder alle omstandigheden klopt, dan….

 

Meer weten over de visie, diensten, werkwijze of mensen van C3?

C3 adviseurs en managers
Kromme Nieuwegracht 13
3512 HC Utrecht
T: 06-835 83 444
E: c3@c3am.nl