C3 op bezoek bij Sutfene

C3 op bezoek bij Sutfene

In de loop der jaren hebben nogal wat van onze voormalige C3 collegae permanente managementverantwoordelijkheid op zich genomen en zijn een zorgorganisatie gaan leiden. Ben van Gent is een van hen. Hij is eerst bestuurder van Florence geweest en is nu bestuurder van Sutfene. Op 14 augustus waren we met huidige C3 collegae en onze voormalige collega Harco de Bruin (die nu bij De Twentse Zorgcentra werkt) bij Ben op bezoek in Zutphen. Dat was een mooie bijeenkomst. Enerzijds had het wat van een inhoudelijke reĆ¼nie. Anderzijds hebben we veel gehoord van de ontwikkelingen bij Sutfene. Sutfene fuseert op 1 september met Sensire, dus uiteraard kwamen fusieprocessen in algemene zin aan de orde.
Minstens zo interessant was het gesprek met Ben over de goede resultaten die Sutfene bereikt met een heel andere visie op en de omgang met mensen met dementie. De visie van Sutfene is dat je een dementerende mens niet mag opsluiten omdat dit strijdig is met de rechten van de mens en de dementie alleen maar verergert. Dus wil Sutfene geen gesloten afdelingen meer, maar werkplaatsen en ontmoetingsruimten, waar zowel bewoners als mensen uit de buurt met dementie elkaar ontmoeten en met elkaar aan de slag gaan. Sutfene probeert zelfs bewoners weer te helpen om in een woon werk ritme te komen. Sutfene laat zich inspireren door een verpleeghuis in Frankfurt, dat al jarenlang met deze visie werkt en goede resultaten boekt. Na twee jaar zijn bewoners, medewerkers, medezeggenschap en de omgeving ook zeer tevreden over het heel andere leven dat medemensen met dementie (dus geen patiƫnten of zorgvragers) krijgen doordat ze geholpen worden bezig te zijn met zaken, die ze wel kunnen in plaats van beschermd te worden tegen zaken die ze niet kunnen.
We werden allemaal heel enthousiast over deze visie op en omgang met dementie. Het is te hopen dat deze werkwijze breder in het land navolging gaat vinden. Daarnaast was het natuurlijk leuk om de voormalige collegae weer te zien en te merken dat we zo de draad weer oppakken.

 

Meer weten over de visie, diensten, werkwijze of mensen van C3?

C3 adviseurs en managers
Kromme Nieuwegracht 13
3512 HC Utrecht
T: 06-835 83 444
E: c3@c3am.nl