Colleges Health Care Governance
Datum: 02-03-2008
Colleges Health Care Governance
Afgelopen vrijdag heb ik aan mijn collega’s van C3 twee colleges gegeven over governance van de gezondheidszorg. Dat waren de eerste twee van een reeks van zes, die in de komende maanden gegeven worden. Doel van de colleges is om mijn kennis over dit onderwerp binnen C3 breder te delen. Zo dragen ze bij aan onze eigen professionalisering. De colleges gaan over:
1. De definitie en de geschiedenis van governance (zie daarover ook mijn weblog van 29 februari)
2. De historie van de gezondheidszorg en van governance van de zorg
3. De theorie van health care governance (o.a. gebaseerd op mijn promotieonderzoek)
4. De governance van zorgaanbieders
5. Praktijkvraagstukken rond governance van zorgaanbieders
6. De wijze, waarop wij daar in onze advies- en interim-opdrachten mee omgaan.
En als toegift een vooruitblik naar de toekomst van health care governance.
We geven de collegereeks een beetje een officieel karakter. Er komt een syllabus en degenen die alle zes colleges volgen krijgen een certificaat.
Het is heel leuk, maar ook wel een beetje spannend om aan je collega’s college te geven. Een kritischer publiek is nauwelijks denkbaar. Een van de aardige dingen eraan, is dat het me dwingt om een grote hoeveelheid kennis, die in mijn hoofd zit, te bundelen en overdraagbaar te maken. Vrijdag is dat goed gelukt. Je ziet dan weer hoe rijk de materie is en hoeveel prachtige verhalen erover te vertellen zijn. Ik krijg gelijk weer zin om artikelen te schrijven of een volgend boek.
Aardig is ook dat door deze gestructureerde vormgeving van de colleges, C3 een samenhangend pakket van informatie ontwikkelt, dat ook voor anderen dan de C3’ers zeer waardevol is. De collegereeks is interessant voor velen, die werken in de gezondheidszorg. Ik overweeg dan ook om in het najaar van 2008 zo’n collegereeks op open inschrijving te organiseren. Maar ook voor het management van één organisatie is zo’n collegereeks geschikt.
Een voorproefje ervan is vorig jaar al tot stand gekomen, toen ik voor een grote ziekenhuiscombinatie een in company masterclass health care governance heb gegeven. Daar was onder andere de vraag aan de orde of governance iets is voor de bestuurder of voor de hele organisatie. Dat laatste is zeker het geval. Zo’n masterclass is als het ware een uittreksel uit de collegereeks. Het betreffende ziekenhuismanagement heeft er veel aan gehad.
Ik leid veel workshops met raden van toezicht en ik houd regelmatig lezingen over health care governance. Ik kies daarbij steeds een wat ander onderwerp. Het aardige daarvan is dat je langzamerhand een scala van perspectieven krijgt op governance. Dat levert nieuwe gezichtspunten op. Het laatste jaar heb ik onder andere iets verteld over:
– Governance en risicomanagement
– Risico’s in de top; wat zijn risicovolle bestuurders en toezichthouders
– Actuele ontwikkelingen in health care governance
– Governance paradoxen in het besturen van het ziekenhuis
– Is het vanuit health care governance oogpunt nuttig dat er een dokter in de raad van bestuur van een ziekenhuis zit?
– Verkeerd gebruik van private, publieke en professionele verantwoordelijkheden en de schade die daardoor ontstaat.
– Wat komt er allemaal af op een raad van toezicht en hoe moet de raad daarmee omgaan.
Governance van de zorg blijft een boeiend onderwerp.