De avonturen van Gover en Nance (1) Introductie
Datum: 08-10-2008
De avonturen van Gover en Nance (1) Introductie
Governance is een belangrijk onderwerp, maar het is ook wel ingewikkeld en ‘zwaar’. Ik had in mijn dissertatie 258 bladzijden nodig om de governance van de gezondheidszorg te analyseren. Ik zoek al een tijdje naar een manier om naast de serieuze publicaties wat luchtiger over governance te schrijven. Een prachtig voorbeeld daarvan is ‘Onze ijsberg smelt’ waarin John Kotter in een metafoor vertelt hoe je een moeilijke verandering kunt doorvoeren.
Ik heb niet het verhalende talent van Kotter. Maar op enig moment kwam ik in mijn hoofd een tweeling tegen, die me kunnen helpen om verhalend te schrijven over governance. Ik introduceer graag Gover en Nance bij u.
Gover (m) en Nance (v) zijn een tweeling van achter in de twintig. Ze hebben samen de winkel van hun ouders overgenomen. Die winkel heet TV enzo. Gover en Nance zijn het er niet over eens wat de afkorting betekent. Volgens Nance betekent het ‘Transparantie en Vertrouwen’. Volgens Gover staat er ‘Verantwoording en Toezicht’. Nance en Gover verschillen wel over meer dingen van mening, maar daarover later. In de tijd van hun ouders was de afkorting duidelijk. Toen betekende TV ‘Tussen vrienden’ en werd de winkel ook wel ‘OBN’ (old boys network) genoemd. Maar de tijden in governance zijn veranderd, dus dat kan niet meer.
TV enzo is aangesloten bij een internationaal label, dat zich TC noemt. Dat staat voor ‘Trust & Control’ (vroeger ‘The Club’).
Gover en Nance moeten wel een twee-eiige tweeling zijn, want ze zijn heel verschillend. Nance is open en vriendelijk. Ze vertrouwt mensen, ze gaat uit van eigen verantwoordelijkheid en fatsoenlijk gedrag. Ze veronderstelt dat leiders alleen op hoge posities komen als ze het beste met hun medewerkers voor hebben en moreel voorbeeldgedrag vertonen. Mensen zijn volgens Nance rentmeester, van wat hen is toevertrouwd. Ze laten een bedrijf dus beter achter dan ze het aantroffen, ze zetten hun eigen belang niet voorop en ze worden niet alleen gedreven door geld. Dat is geen morele opvatting van Nance, het is de wijze, waarop ze in de wereld staat. Ze begrijpt dan ook niet van hedge funds, die een bedrijf met leningen opzadelen om veel winst te maken. En zeker niet van bankdirecteuren, die door te hoge risico’s hun bedrijf in een faillissement storten en zelf met miljoenen aan bonussen er vandoor gaan.
Gover is veel cynischer over de wereld. Hij is een beetje een mopperpot. Hij veroordeelt mismanagement en inhalig gedrag net als Nance. Maar hij gelooft niet dat mensen zich goed gedragen vanuit hun eigen goedheid en morele en ethische opvattingen. Gover gaat er op pragmatische gronden vanuit dat de mens tot het slechte geneigd is. Daarom kun je niemand vertrouwen. Je hebt dus -volgens Gover- strakke regels nodig, je moet streng controleren en zware sancties opleggen om boevengedrag te voorkomen. Gover is dus erg blij met de hoge boetes die de NMA aan thuiszorgorganisaties oplegt. En hij begrijpt niet dat zowel die thuiszorgdirecteuren als die bankdirecteuren nog niet in de bak zitten. Want dat doe je volgens Gover met mensen die zich niet aan de spelregels houden.
Gover en Nance runnen samen de winkel in governanceproducten. Ze krijgen zeer verschillende klanten. De ene klant wordt graag door Gover geholpen, de ander door Nance. De laatste tijd is Gover wat populairder bij de klanten dan Nance. Over de winkel en de klanten vertel ik volgende keer.