De medische staf van het gymnasium

Datum: 26-07-2008

De medische staf van het gymnasium

In de NRC van vandaag 26 juli 2008 staat een artikel over de problemen rond gymnasia en in het bijzonder het vaak voorkomende vertrek van de rector na een conflict met de docenten. De subkop luidt “hoogopgeleide docenten voelen zich professionals en zijn door de rector slecht te sturen’.

De rest van het artikel gaat over de problemen op het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam met referenties naar het Barlaeus en het Vossius. Als je in het artikel ‘docenten’ door ‘medisch specialisten’ zou vervangen en’ gymnasium’ door ‘ziekenhuis’ dan zijn de overeenkomsten groot. De vertrokken rectoren vinden deze hoog opgeleide professionele staf eigenlijk niet te besturen.
Misschien is dit een steuntje in de rug voor vertrokken ziekenhuisbestuurders, waar mijn vorige blog over ging.

Ik zie nog een andere parallel. Kennelijk gaat in de voorbeelden het niet om de kwaliteit van het onderwijs, maar om de besturing van de organisatie en de vrijheid van professionals. Ook dat komt in ziekenhuizen veel voor.

In algemene zin zou het gewenst zijn dat docenten zich meer als professional opstellen dan als uitvoerder van het overheidsbeleid. Dan zouden die professionals heftig geprotesteerd hebben tegen alle onderwijsvernieuwingen van de laatste decennia en geweigerd hebben ze uit te voeren. Dan was er misschien geen commissie Dijsselbloem nodig geweest. Dan hadden de professionals zelf voor het goede onderwijs gezorgd en zich verzet tegen publieke overheersing van het professionele domein. Zoals dokters dat bij tijd en wijle met succes doen (al dan niet met een financiële drijfveer op de achtergrond). Niet dat dat verzet altijd garandeert dat de professionals zelf voor goede zorg of onderwijs zorgen, maar het is beter dan publieke richtlijnen zonder protest uitvoeren.

Het lijkt erop dat in de gymnasia de professionele energie om maatschappelijk het onderwijs te verbeteren voor een deel weglegt naar gesteggel over besturing van de onderwijsorganisatie. Ook dat lijkt erg op de spanning tussen medische staf en raad van bestuur van het ziekenhuis.
Boeiend om ineens op een zaterdagmiddag in komkommertijd zo’n overeenkomst te zien.

Laat een reactie achter