De Orde jokt een beetje

Datum: 30-09-2010

De Orde jokt een beetje

Vandaag staat er in de kranten een advertentie van de Orde van Medisch Specialisten. In een advertentie onder de kop ‘Boekhouders moeten niet de zorg bepalen’ legt de Orde uit waarom er een Landelijke Actiedag Medisch Specialisten is op 7 oktober.
De advertentie begint met de constatering dat op dit moment de medisch specialist bepaalt welke behandelwijze voor een patiënt het beste is. Daar is op zich al wat op af te dingen, want die patiënt heeft daar zelf ook wat over te vertellen. Het bericht vorige week, dat het aantal ruggenprikken bij bevallingen is toegenomen sinds de vrouw en niet de dokter beslist, demonstreert dat. Maar goed, vanuit de visie van de medisch specialist is deze constatering niet onwaar.

Dat is wel zo met de volgende zin: ‘Het ministerie van VWS wil dat veranderen’. Dat heeft VWS volgens mij nooit gezegd en zal VWS ook nooit zeggen. En als VWS daar al iets aan wil veranderen, dan is het een uitbreiding van de rechten van de patiënt. Daar kunnen dokters toch nooit tegen zijn en zeker niet tegen gaan staken.

Het vervolg is echter onwaar. De advertentie zegt dan:
‘Als de plannen doorgaan:
– Krijgt de ziekenhuisdirectie invloed op uw behandeling. U kunt dan niet meer vanzelfsprekend rekenen op de beste medicatie, diagnose of behandelmethode. De kosten kunnen dan zwaarder gaan wegen dan de kwaliteit van de behandeling. ……
– Ontneemt het ministerie de medisch specialist de keuzevrijheid voor het vrije beroep. Hierdoor moeten ze anders gaan werken en kunnen ze minder patiënten helpen. Op die manier ontstaan er weer wachtlijsten’

De eerste bewering is aantoonbaar onjuist. Het ministerie wil dat de ziekenhuisdirectie het contract met de verzekeraar sluit voor de levering van zorg, inclusief het werk van de specialist. Dus niet meer twee declaratiestromen maar één. Dat is alleen maar logisch bij geïntegreerd medisch specialistisch (en verpleegkundig) handelen. De ziekenhuisdirectie is al eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van de medisch zorg en wordt er dus nu al op aangesproken als een dokter fout behandelt (MST, Scheper ziekenhuis). Dat wil niet zeggen dat de ziekenhuisdirectie zich bemoeit met iedere beslissing van de dokter in de spreekkamer. Die professionele autonomie blijft gewoon bestaan en dat moet ook. Maar hij is wel ingebed in kaders: de protocollen van de specialisten zelf, regels over toegestane medicatie, regels van de IGZ, financiële kaders en het contract met de zorgverzekeraar. Dat is nu allemaal al zo, alleen de wijze van contracteren wordt anders.
De Orde jokt hier dus en licht de burger verkeerd voor. Dat is niet zo netjes, zeker als je die burger daarmee bang maakt.

De tweede bewering is op een andere manier bijzonder. De Orde zegt hier dat haar leden luier worden en minder hard gaan werken als ze geen stukloon meer hebben maar een vast inkomen. Dat is misschien niet onwaar, maar wel zorgelijk. De Orde desavoueert daarmee bijna de helft van haar leden, die als medisch specialist in loondienst zijn. Zij zouden minder hard werken en wachtlijsten laten ontstaan. Is dat zo? Ik denk het niet.
Bovendien zeggen de medisch specialisten hier dat ze gelijk zijn aan de postbestellers van Sandd en Direct Mail (en straks TNT), want die lopen –volgens hun bazen- ook alleen maar een stapje harder als ze per poststuk betaald worden.

De advertentie bevat dus onwaarheden en is tendentieus. Dat past niet bij de status die dokters zich aanmeten.

Laat een reactie achter