Eden Alternative en Planetree nemen bewust risico’s
Datum: 14-02-2008
Eden Alternative en Planetree nemen bewust risico’s
Een risico nemen wordt steeds meer taboe in de zorg. Voor je het weet heb je de Inspectie en de media op je dak. Een ‘fout’ zit in een klein hoekje. Is het valprotocol gehanteerd? Is de brandveiligheid in het geding? Hoe zit het met de hygiëne? Is de BOPZ goed nageleefd? De kramp slaat toe. Komt die kramp de cliëntgerichtheid ten goede?
Tijdens de Masterclass die Freek Lapré, Bart Wijnbergen en ik organiseerden over Eden Alternative en Planetree werd een bijzondere foto gepresenteerd. Het beeld: een aantal dames van tachtig en negentig zitten met hun voeten in het water, in een ‘badje’. Een parasol boven hun hoofd. Het is warm weer. Eén van de dames heeft een verband om haar been. Deze dame in kwestie is ruim 90. Ze is gevallen en heeft zich bezeerd. Vandaar het verband.
Deze dame valt wel meer. Ze houdt namelijk van tafeltennis. Dat doet ze vrijwel dagelijks. Een paar jaar geleden is ze tijdens dat pingpongen gevallen: een gebroken heup. Naar het ziekenhuis en daarna revalidatie. Na haar herstel pakt ze het pingpongen weer op. Met als onfortuinlijk resultaat dat ze na een paar maanden haar andere heup breekt. Wat zeg je dan als hulpverleners? Houd svp op met pingpongen? Of: u mag niet meer pingpongen. Zie ons valprotocol?
Christa Monkhouse, director Eden Alternative Europe, heeft een duidelijke boodschap: breng het risico terug! Accepteer dat er risico’s zijn. Houd op met risicomijdend gedrag, waardoor cliënten en medewerkers niet meer doen, wat ze eigenlijk willen doen. Zet er wel iets tegenover. Communiceer met cliënten, medewerkers, familie en externen – tot de Inspectie aan toe, waarom je risico’s toelaat. Een beetje tegendraads dus maar wel transparant tegendraads. Christa’s ervaringen zijn positief met deze opstelling in Zwitserland.
Ik wil geen pleidooi houden voor risicovol gedrag, in de zin dat risico’s ontstaan door onverschillig gedrag of nalatigheid. Ik wil wel een pleidooi houden voor het opheffen van de kramp: kijk wat cliënten willen, wat medewerkers zien en waaraan ze tegemoet willen en kunnen komen. Als dat (ingecalculeerde) risico’s met zich meebrengt: so be it!