Eigen verantwoordelijkheid!

Datum: 07-04-2011

Eigen verantwoordelijkheid!

Zo kun je in één week veel meemaken en de week is nog niet eens om. Eerst een dag waar ik uitermate enthousiast vandaan kwam en vervolgens mocht ik de volgende dag aanwezig zijn bij de voorpremière van een film. Laat ik met de maandag beginnen, ik mocht aanwezig zijn op de TEDxMaastricht als één van de ongeveer 900 genodigden.  Het was een  uitermate inspirerende dag met als leidend thema “zorgverleners betrek de patient/client bij de behandeling, draag er zorg voor dat de patient/client deel uitmaakt van het zorg-/behandelteam, draag zorg voor eigen verantwoordelijkheid patient/client. Bezoek de site en laat u inspireren.

Voor het eerst dat ik in enige mate werd bevestigd dat er toch enige progressie begint te komen in de mijns inziens noodzakelijke paradigmashift van de zorg. Hiermee bedoel ik dat de zorg eindelijk begint af te dalen van zijn voetstuk “ik weet wat goed voor de cliënt/patiënt is, laat alles maar aan ons ‘de  zorg’ over, vertrouw op ons, wij nemen de verantwoordelijkheid over uw gezondheid over”.  Dit oude paradigma maakt plaats voor een nieuwe. Eén waar de patiënt/cliënt op gelijke hoogte wordt benaderd, betrokken bij de behandeling/zorgverlening en zijn eigen verantwoordelijkheid blijft behouden. Bas Bloem, hoogleraar neurologie aan de Radbouduniversiteit bracht het met  zijn voordracht “from God to guide” letterlijk in beeld. Opkomend in een witte jas en letterlijk van grote hoogte de patiënt benaderen (stond op een hoogwerker) tot af te dalen, witte jas uit te doen en de patiënt uit te nodigen om aan een ronde tafel te komen zitten. Zo liet hij zien hoe patiënt/cliënt benaderd kan worden, verbinding maken, de patiënt/zorgvrager gast laten zijn en zorg dragen dat hij/zij te allen tijde zijn eigen verantwoordelijkheid blijft behouden. En passant werd ook nog aangegeven dat dit alles ertoe leidt dat de zorg effectiever, efficiënter, veiliger en goedkoper wordt! Dat dit een toekomstperspectief is wat onontkoombaar is, bevestigde de vele verhalen van patiënten die het heft in eigen hand hadden genomen, zich niet neerlegden bij één opinie of behandeling maar op zoek gingen, verantwoordelijkheid namen en ook vonden wat ze nodig hadden. Staande ovaties vielen hen ten deel, need I say more……

En dan de dinsdag. Harco de Bruin, mijn collega die zich mede richt op de jeugdzorg, had mij uitgenodigd aanwezig te zijn bij een bijeenkomst die Organise2Learn (o2l) en C3 hadden belegd in Rotterdam. O2l richt zich met zijn advies vooral op het onderwijs en C3 op de jeugdzorg. Onderwijs- en jeugdzorgrelaties waren uitgenodigd om samen naar de de film ” In a better world” te kijken.  Deze film, Oscar winnaar beste buitenlandse  film,  laat dilemma’s zien waar ouders in onze maatschappij mee worstelen en is daarmee een mooi thema voor onderwijs en jeugdzorg om met elkaar daarover in debat te gaan.  De film was,  buiten dat het verhaal prachtig verfilmd was met goed gecaste acteurs, uitermate indrukwekkend en herkenbaar. Wat dat betreft is ook een film een prachtige wijze van storytelling en goed in te zetten om discussies los te maken of thema’s in de organisatie bespreekbaar te maken. Genoeg thema’s in de film om over na te denken en met elkaar in gesprek te gaan, zowel met onderwijsmedewerkers, zorgverleners als gewoon in de eigen gezinssituatie.  De thema’s ga ik hier niet verklappen, laat u verleiden door de trailer. A must see movie and take your kids with you.

Laat een reactie achter