Het eerste Europese ziekenhuis met Planetree-label staat in Almere
Datum: 31-10-2010
Het eerste Europese ziekenhuis met Planetree-label staat in Almere
Het Flevoziekenhuis in Almere valt in de prijzen. Nummer 1 in het AD, hoog in de Elsevier-ranglijst en als klapper op de vuurpijl hebben afgevaardigden van het ziekenhuis in de Verenigde Staten als eerste ziekenhuis in Europa het Planetree-label in ontvangst mogen nemen. Hoe anders was dat zo’n drie jaar geleden. Het ziekenhuis stond in de onderste regionen van de ranglijstjes. De combinatie nieuwbouw en verbouwingen gaven het beeld van een bouwplaats in plaats van een plek voor zieke mensen en hun zorgverleners. Relatief veel interim-managers, een matige sfeer en vooral de hoop op betere tijden, dat was de situatie die collega Bart en ik zo’n 3 jaar geleden in het Flevoziekenhuis aantroffen tijdens het uitvoeren van een opdracht (over het bevorderen dat Planetree zou worden ingevoerd).
Het ziekenhuis heeft een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Dat is goed te zien en te ervaren als je een periode niet in het ziekenhuis bent geweest. Drie jaar geleden was het een ‘bouwplaats’, in 2008 had het ziekenhuis een periode een uitstraling van een steriel hotel en daarna kwam in 2009 de warme sfeer. Bijvoorbeeld bij de ingang, buiten, waar je gastvrij opgevangen wordt door een gastheer die je vriendelijk toeknikt. Het pianospel in de centrale hal. De kleurstellingen op de afdelingen. Geen bezoekuren maar de mogelijkheid om als patiënt 2 mensen aan je bed te hebben, wanneer jij dat wilt. Het open-dossierbeleid betekent dat je als patiënt het patiëntendossier altijd in kunt zien (en als je daarvoor toestemming geeft de familie ook). Dit laatste schijnt niet zonder slag of stoot te zijn bereikt. Maar toch: het is gerealiseerd. Het Planetree-label staat voor goede zorg, in een aangename omgeving, in een (bedrijfseconomisch) gezonde organisatie.
Is Planetree ‘magic’? Heeft het Flevoziekenhuis een totale ‘make-over’ ondergaan? Ik denk het niet. Het ziekenhuis is destijds ondermeer in de onderste regionen van de ranglijstjes beland omdat het op een aantal punten had verzuimd om transparant te zijn. Daarnaast doen de bestuurlijke instabiliteit en een majeure renovatie en nieuwbouw de patiënt- en medewerkertevredenheid niet stijgen. Er kon op dat moment niet veel; er was weinig stimulans. Toch was er inspiratie-in-de-kiem. Bij de medische staf, bij de verpleegkundigen en hun leidinggevenden, bij ondersteunende diensten. Het ging mijns inziens meer om de zaadjes in de gelegenheid te stellen zich te ontkiemen.
De verpersoonlijking van Planetree, gynaecoloog Anne-Mieke Omzigt, verwoordde tijdens de Planetree-week in het Flevoziekenhuis medio oktober desgevraagd, wat voor haar de essentie van Planetree is. Ze vindt dat het erom gaat dat je de ander blijft vragen wat hij nodig heeft en wat jij daaraan kunt bijdragen. Als het Flevoziekenhuis die wijze van denken en doen door kan zetten, heeft het de komende jaren weinig meer te duchten van de ranglijstjes. Voor 2010 geldt in ieder geval nog: van harte gefeliciteerd met de behaalde successen!