Het F woord in de zorg 2 Dom of vals?

Datum:14-01-2010

Het F woord in de zorg 2 Dom of vals?

Vorige week schreef ik over het F woord in de zorg. Dat ging over een bericht over een verondersteld onderzoek van de NMA over hogere kosten van fusieziekenhuizen.
Het is heel interessant om te zien hoe zo’n onjuist bericht een eigen leven gaat leiden. De Volkskrant plaatst op 31 december een artikel over een niet gepubliceerd onderzoek van de NMA. Het artikel wordt door andere media overgenomen.
Twee Kamerleden stellen direct vragen. De directeur van een van de twee ziekenhuizen, Claudia Zuiderwijk van de Tergooi ziekenhuizen, voelt zich genoodzaakt te reageren op de beschuldiging dat haar ziekenhuis duurder wordt. Dat is lastig als je het onderzoek niet kent, maar ze redt er zich goed uit. Ze is terecht verbaasd, dat ze niet van het onderzoek weet.
Een week later pas reageert de NMA. Bestuursvoorzitter Pieter Kalbfleisch zegt op 11 januari dat er geen bewijs is voor de stelling dat de totale zorgkosten stijgen door ziekenhuisfusies. Volgens de NMA zijn de kosten in het Gooi zelfs op een lager dan landelijk niveau uit onderhandeld.
De NMA doet dit soort onderzoek volgens een woordvoerder als vingeroefening en weet nog niet eens of ze de goede onderzoeksmethode hanteren.

Zaak gesloten zou je zeggen. De Vries en Leijten melden de minister dat ze hun vragen intrekken omdat die gebaseerd zijn op onjuiste informatie. De Volkskrant maakt op dezelfde plek in de krant melding van haar onjuiste berichtgeving. De NMA zoekt intern uit hoe deze onjuiste informatie bij de Volkskrant is gekomen. En misschien belt Kalbfleisch even met Claudia Zuiderwijk en Hans Büller (Erasmus MC) om zijn excuses te maken dat ze niet wisten van het onderzoek. Of dat laatste gebeurd is, weet ik niet. Van intrekken van de Kamervragen of correctie door de Volkskrant heb ik niets gemerkt.

De Volkskrant volhardt zelfs in zijn onjuiste berichtgeving. Vanmorgen staat op pagina 2 een artikel met de kop ‘Vrijere rol ziekenhuizen is Klink hoogste doel’ van verslaggever Gijs Herderscheé. Daarin staat op ¾ van de tekst ‘Daarnaast blijkt uit onderzoek van de NMA dat ziekenhuizen na een fusie de prijzen soms wel met 10% verhogen’ (Volkskrant 14 januari 2010 pagina 2 kolom 7). Dat is dus –volgens de NMA zelf- onjuist.
Is dit nu dom of vals van de Volkskrant, of allebei?

Laat een reactie achter