Kamerleden roepen onzin

Datum: 11-08-2011

Kamerleden roepen onzin

Als er iets mis gaat in een zorginstelling, dan hebben Kamerleden direct hun oordeel klaar. En ze weten ook de oplossing wel: zij zouden het beter doen. Vanmorgen was het weer zo ver rond het Maasstad ziekenhuis. Het populistentrio voor de zorg PVV, SP en PvdA weten het wel: De raad van toezicht van het Maasstad ziekenhuis heeft niet snel genoeg ingegrepen. Daarom moet ‘de overheid’ de raad van toezicht kunnen passeren. Volgens de Volkskrant zegt PvdA Kamerlid Eelke van der Veen ‘De overheid moet kunnen zeggen: ‘we schorsen de directeur, want dit gaat letterlijk over leven en dood’. Bij de slechte zorg in HWW (ouderenzorg Den Haag) vond Renske Leijten dat de overheid (‘we’) maar naast de directeur moest gaan zitten om het probleem op te lossen.

Dat mag leuk klinken in de pers, maar het is volstrekte onzin. Kamerleden horen te weten dat dit niet kan en bovendien zinloos is. Van mevrouw Leijten kan ik het nog een beetje begrijpen, want die heeft geen enkele ervaring buiten de politiek, maar van Eelke van Veen vind ik dit soort opmerkingen ronduit schandalig. Hij weet beter. Hij heeft van 1988 tot 2006 gewerkt als bestuurder van steeds grotere zorgverzekeraars, laatstelijk van Agis. Daarvoor werkte hij vanaf 1975 al bij Nationale Kruisvereniging en Ziekenfondsraad. Met meer dan 30 jaar ervaring in de zorg weet Van der Veen heel goed hoe de zorg in elkaar zit. Dan hoort hij niet als Kamerlid de burger volkomen op het verkeerde been te zetten door dit soort uitspraken.

Zorgorganisaties zijn private rechtspersonen. De overheid heeft geen enkele zeggenschap over de invulling van de raad van bestuur en de raad van toezicht van deze rechtspersonen. Dat is ook nooit zo geweest, ondanks de misleidende termen over ‘privatisering’ van de zorg. Er is dus geen enkele rechtsgrond of mogelijkheid in te grijpen in de top van het Maasstad ziekenhuis of in de bedrijfsvoering daarvan. Wel heeft de IGZ de mogelijkheid om het ziekenhuis te sluiten als patiënten gevaar lopen. Die verantwoordelijkheid moet vooral daar blijven liggen en niet geclaimd worden door Kamerleden. De inspecteur-generaal, Gerrit van der Wal, heeft tot nu toe geen reden gezien voor een opnamestop. Waarom weet Van der Veen het dan beter?

Zelfs als het wel zou kunnen dat de overheid de regie overneemt, dan is dat bepaald geen garantie voor succes. De overheid heeft geen goed track record in het oplossen van problemen. De Belastingdienst is jaren lang een zooitje geweest. De tunnels in de A73 moeten nog steeds dicht omdat de signalering niet werkt. Om dezelfde reden kan een tunnel in de As bij Utrecht niet open. Het toezicht op de banken is tekort geschoten. Internationaal slagen politici er niet in om de financiële crisis onder controle te houden.
En dan zou ingrijpen van de politiek in een ziekenhuis wel het probleem op kunnen lossen. Hou toch op.

Laat een reactie achter