Lijstjes, vrouwen en geld
Datum: 16-06-2013
Lijstjes, vrouwen en geld
Het is weer tijd voor de lijstjes. Begin juni publiceerde ACTIZ een lijst met de “50 grootverdieners in de ouderenzorg”. Gisteren stond er in de Volkskrant een overzicht van de “honderd hoogste inkomens van bestuurders”. Dergelijke lijstjes roepen veel discussie op. Ik wil me in deze blog echter niet mengen in deze discussie over de terechtheid dan wel onterechtheid van deze beloningen. Bij bestudering van de lijst van de Volkskrant viel me namelijk wat anders op. Er staan slechts twee vrouwen in deze lijst. Op 4 staat Nancy McKinstry van Wolters Kluwer en op 51 Herna Verhagen van PostNL. De overige 98 personen op deze lijst zijn dus man. Het is algemeen bekend dat vrouwen moeizaam doordringen tot de top van het bedrijfsleven. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau was in 2011 18,5% van de bestuurders van beursgenoteerde ondernemingen vrouw. Toch staan er maar twee vrouwen in de top 100. Kennelijk verdienen vrouwen als ze al doordringen tot de top van het bedrijfsleven minder dan hun mannelijke collega’s.
Vervolgens heb ik nog eens naar de lijst van ACTIZ gekeken. Helaas kun je daar alleen bij de eerste tien grootverdieners zien welk geslacht ze hebben. Er staat één vrouw in die top 10. Anke Meijs, interim bestuurder bij Charim, staat op nummer 5. Dus ook in deze lijst weinig vrouwen.
Nu zou ik een heel betoog kunnen houden dat vrouwen een beter gevoel hebben voor en meer rekening houden met de maatschappelijke discussie over de salarissen van bestuurders. Of ik zou kunnen betogen dat vrouwen beter moeten onderhandelen over de hoogte van hun salaris. Maar eigenlijk is er maar één logische conclusie te trekken. Commissarissen en toezichthouders, benoem zoveel mogelijk vrouwen als bestuurder. Dan weet u namelijk zo goed als zeker dat u niet de hoofdprijs betaalt.