Lotgenoten contact: Rijkman Groenink en Rob van den Bergh
Datum: 12-05-2007
Lotgenoten contact: Rijkman Groenink en Rob van den Bergh
Rijkman Groenink staat onder druk, omdat hij bij ABNAmro geen strategie heeft gerealiseerd, niet voldoende rendement heeft gemaakt en nu machteloos is in de koersbepaling van Dé Bank.
Er is nu een driemanschap uit de raad van commissarissen aangewezen om hem te ondersteunen.
De ceo van ABNAmro krijgt onder andere steun van Rob van den Bergh, de voormalige ceo van VNU. Van den Bergh is er bij VNU niet in geslaagd zijn strategie te realiseren. Hij wilde van een Nederlandse uitgever een Amerikaanse handelaar in databanken maken. Daar staken de aandeelhouders een stokje voor. VNU leverde in de gewijzigde strategie nauwelijks rendement op. VNU werd aangevallen. Het werd verkocht en opgesplitst. Van den Bergh moest ontslag nemen. Hij adviseert nu dezelfde soort private equity funds, die zijn bedrijf aanvielen en opsplitsten. En hij is kennelijk commissaris geworden bij een bank, die een vergelijkbare teloorgang te wachten staat. Ik vraag me af op basis van welke verdienste Van den Bergh is benoemd.
In het FD stond enigszins cynisch dat Rijkman Groenink in ieder geval advies krijgt van een ervaringsdeskundige. Dat belooft niet veel goeds voor de toekomst van ABNAmro. Maar waarschijnlijk wel voor Groenink. Ondanks zijn mislukking is Van den Bergh als commissaris en als adviseur van private equity fondsen vast niet slecht af. Cees van der Hoeven (ex Ahold) adviseert ook private beleggers. Falen als ceo is kennelijk lucratief.