Low hanging fruit
Datum: 17-11-2008
Low hanging fruit
Deze letterlijke vertaling van het begrip “laaghangend fruit’ kwam ter sprake toen ik in New York was. Met laag hangend fruit wordt bedoeld, die activiteiten/doelen die in verandertrajecten relatief eenvoudig en snel zijn te realiseren en daarmee een positief effect ressorteren. Overigens de Amerikanen gebruiken dit begrip ook en duiden het ook aan als low hanging fruit.
Goed in New York dus, een tussenstop om een aantal zorginstellingen te bezoeken voordat ik naar het Planetree congres (www.plantree.nl) in Chicago afreis. Ik was hier met een groep van verschillende zorgverleners uit verschillende zorginstellingen (in mijn volgende blog hierover meer). Met een van de deelnemers (arts) deelde ik de passie voor Apple apparatuur en nu we toch in NY zijn, is een bezoek aan de Apple-store natuurlijk niet af te slaan. In de Apple-store kwamen we in gesprek over het onderscheidend vermogen van Apple. De ‘waarden’ die het product Apple heeft c.q. worden toegedicht en met welke ‘waarden’ medewerkers bij Apple werken. Vervolgens vroegen we ons af hoe je een dergelijk onderscheidend vermogen in de gezondheidszorg kunt bereiken.
Al snel kwamen we op het Planetree concept en de private klinieken. Beide richten zich volledig op de patiënt. Organiseren het proces ten dienste van de patiënt en medewerkers voelen, denken en handelen vanuit persoonlijke drijfveren die passen bij het concept/product. Hij vertelde dat ze binnen zijn instelling voor zijn specialisme een aanzet deden om de zorg ten dienste van de patiënt in te richten. Er lag een duidelijke noodzaak, het was niet meer vanzelfsprekend dat patiënten bij hen aanklopten. Een andere zorginstelling in de buurt roerde zich en er lag een dreiging van een private kliniek die zich in dezelfde plaats ging vestigen. Werk aan de winkel! Niet wachten tot de dreigingen een feit zijn, maar pro-actief handelen. Met weinig tijd en middelen heeft het team nagedacht over hoe zij met eenvoudige ingrepen meer service kunnen bieden. Laag hangend fruit dus. Het generen van ideeën gebeurde vanuit de eigen ‘waarden’ en drijfveren van betrokkenen. Ze waren zelf verbaasd over hoeveel ideeën zo eenvoudig te plukken waren. Hij noemde er een aantal:
Een inloopspreekuur georganiseerd, met groot succes, mensen moesten soms wel lang wachten voor ze aan de beurt waren. Maar dat vond men niet erg, het was een eigen keuze. Vooraf had men ook de keuze gekregen voor een vaste afspraak die in tijd wat verder weg lag, en de wachttijd in de wachtkamer maar 10 min. was.
Tijdens het inloopspreekuur liep de arts zelf regelmatig de wachtkamer in om informatie te geven hoe lang men nog moest wachten. Deze informatie en het feit dat de arts dat zelf deed, werden erg gewaardeerd. Deze actie kostte de specialist nog geen 30 sec. en kweekte dus heel veel goodwill. Ook de poli-medewerkers zorgden ervoor dat zij de mensen vriendelijk te woord stonden. Welkom heetten en uitleg gaven hoe het poli-bezoek in zijn werk ging. Koffie, thee en water was vrij voorhanden. Tevens zorgde de poli-medewerkers voor een verzorgde en opgeruimde wachtruimte waar actuele tijdschriften voor handen waren. Vervolgens hadden de specialisten met de poli-medewerkers afgesproken, dat de poli-medewerkers patiënten opvingen die een slecht nieuws gesprek hadden gehad. De patiënten waardeerden deze opzet en de poli-medewerkers vinden dat zij zo nog meer toegevoegde waarde hebben.
Als je dit zo leest lijkt het allemaal niets bijzonder. Maar juist hierin schuilt dus de kracht! Meer op zoek naar laag hangend fruit, succes verzekerd!!