Niets is wat het lijkt……

Datum: 30-06-2008

Niets is wat het lijkt……

Gisteren dus de afronding van het Europees voetbalkampioenschap. Spanje als terechte winnaar. Helaas hebben wij het niet gehaald, ik bedoel daarmee ONS Nederlands elftal. We zijn gesneuveld in de kwartfinale. Persoonlijk vind ik dat jammer, ik genoot van het voetbalmeesterschap dat ten toon werd gespreid.

In mijn vorige blok was ik juist ingegaan op dat persoonlijke meesterschap en teamwerk. Dat dit kenmerken zijn voor een excellente organisaties. Had toegezegd iets te vertellen over het bereiken van een excellente organisatie. Maar toch eerst, hoe kan het dat een team dat zoveel kenmerken in zich had van een excellente organisatie, toch niet in staat blijkt te zijn om die kwaliteiten waar te maken. Er is blijkbaar meer nodig dan alleen deze kenmerken. Ten aanzien van ons voetbalteam, vind ik dat voer voor voetbalanalisten en de beste stuurlui die aan wal staan. Ik wil mijn vingers daar niet aan branden. Sta er letterlijk te ver van af. Je moet dichtbij het team staan om daadwerkelijk te achterhalen waarom het niet lukte.
Het is net als in adviestrajecten, pas op: niets is wat het lijkt. Je zult de organisatie moeten leren kennen, gesprekken aangaan met medewerkers, in de organisatie verkeren om je enigszins een oordeel te kunnen vormen. En dan nog, het gaat erom hoe je dat doet en met welke ogen je waarneemt en hoe goed je luistert. Het gaat om herkennen wat er gebeurt en verbinding weten te maken. Het gaat soms om details of de bijzinnen die medewerkers en managers uitspreken. Herkennen wat er in een organisatie speelt. Voorkom opportunistisch handelen, zorg voor samenhang.

Wim van Dinten, hoogleraar bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit heeft daar een lijvig boek over geschreven “Met gevoel voor realiteit”. De wervende tekst van het boek zegt: “Het boek biedt een volstrekt nieuwe kijk op organiseren. Wie wil begrijpen wat in onze tijd gebeurt, kan niet om het boek ‘Met gevoel voor realiteit’ heen”. Het maakt inzichtelijk waarom dingen in organisaties soms zomaar lukken en hoe problemen ontstaan. Het laat zien hoe we toegegroeid zijn naar een situatie, waarin we vaak negeren wat er voor anderen toe doet en welke effecten dit op allerlei facetten van de samenleving kan hebben. Wetenschap krijgt een ander gezicht.” Mocht u nieuwsgierig zijn geworden, nog even een waarschuwing, weet waar u aan begint. Het is een lijvig boek maar bijzonder de moeite waard.

Laat een reactie achter