Ontpolderen

Datum:07-10-2009

Ontpolderen

Als ik krantenkoppen zie met de term ‘ontpolderen’ erin, word ik steeds op het verkeerde been gezet. Voor mij is ‘ontpolderen’ het tegenovergestelde van ‘polderen’, de overlegeconomie waar Nederland beroemd en berucht voor is. Als ik dus ‘ontpolderen’ lees, dan denk ik aan het mislukken van het SER overleg over de AOW, het zonder democratische legitimering doordrukken van het gloeilampenverbod, een regering die de burger in detail voorschrijft hoe hij moet leven.
Maar dat wordt niet bedoeld met ‘ontpolderen’. ‘Ontpolderen’ is het tegenovergestelde van ‘inpolderen’, het droogmaken van land door de aanleg van dijken. ‘Ontpolderen’ gaat over het teruggeven van de Hedwigepolder in Zeeland aan de zee als compensatie voor het uitbaggeren van de Westerschelde.

Paradoxaal is, dat het ontpolderen (fysiek) van de Hedwigepolder niet lukt omdat er zo veel gepolderd (bestuurlijk) moet worden rond de milieueffecten van het uitdiepen van de Westerschelde. De Belgen begrijpen er niets van, want die hebben toch een contract met de Staat der Nederlanden?  In België doen ze niet aan bestuurlijk polderen, maar hun eigen fysieke ontpoldering in Zeeuws Vlaanderen hebben ze al gerealiseerd.

Laat een reactie achter