Organisatie van een wijkteam
Datum: 22-06-2015
Organisatie van een wijkteam
De afgelopen paar jaar heb ik diverse opdrachten gedaan bij organisaties, die medewerkers leveren aan wijkteams. Zo heb ik allerlei varianten van wijkteams voorbij zien komen. Elke organisatievorm heeft zijn voor- en nadelen. De vorm moet passen bij de omgeving. Een dorp heeft gezien haar sociale context een ander wijkteam nodig dan de grote stad.
Vanzelfsprekend begint de wijze waarop een wijkteam wordt georganiseerd altijd bij het doel. Waarom wil een gemeente een wijkteam, wat wil de gemeente ermee bereiken en voor wie? Op basis daarvan kunnen keuzes gemaakt worden hoe het wijkteam te organiseren. Hierna geef ik een aantal afwegingen, die daarbij gemaakt kunnen worden. Er is geen goed of fout, het gaat er immers om welk doel een gemeente wil bereiken.
- Werkt het wijkteam voor alle bewoners in de wijk of wordt er een apart jeugdteam geformeerd?
- Welke taken worden bij het wijkteam belegd? Voert het wijkteam de indicatiestelling uit?
- Hoe is de samenstelling van het wijkteam? Nemen medewerkers van zorginstellingen deel aan het wijkteam en zo ja, van welke instellingen? Maken de gemeenteambtenaren deel uit van het wijkteam?
- Wie coördineert het wijkteam? Doet de gemeente dat zelf of belegt zij de coördinatie bij een of meerdere van de instellingen, die deelnemers aan het wijkteam leveren?
- Hoe is de registratie geregeld? Wat registreer je? Doe je dat in het registratiesysteem van de betrokken instellingen en komt er een gemeenschappelijk registratiesysteem?