Salarissen in de zorg

Datum: 28-08-2008

Salarissen in de zorg

NVZD en NVTZ bereikten deze week een akkoord over een gezamenlijke salarisregeling voor bestuurders in de zorg. Dat vind ik een mooi resultaat. De gezondheidszorg is de eerste sector die een code heeft voor de beloning van raden van bestuur. En dan ook nog een, waarover de verenigingen van toezichthouders en de vereniging van bestuurders het eens zijn. Mijn complimenten aan Jacques Gerards en Jan Aghina. Ook slim dat ze de regeling naar buiten brengen een week voordat de Kamer gaat discussiëren over de salarissen in de zorg.

Je zou denken: dat is goed nieuws. Eindelijk kan de zorg eens als goed voorbeeld voor andere sectoren gesteld worden. Maar niets daarvan. Alle kranten koppen met het maximum in de regeling ter hoogte van € 220.000,–. Dat is hoger dan de Balkenende norm en dat schijnt dus  te mogen in Nederland. En natuurlijk worden de afvloeiingsregelingen en de ‘dure’ interim-bestuurders erbij gehaald. Een woordvoerder van VWS zegt dat ‘de ministerraad deze regeling nog niet heeft goedgekeurd.

De minister of de ministerraad heeft helemaal niks goed te keuren. Zorgorganisaties zijn privaatrechtelijke stichtingen, waarover de minister geen zeggenschap heeft. De raad van toezicht bepaalt het salaris van de bestuurder en niemand anders. Ook de commissie Dijkstal heeft in zijn rapporten al aangegeven dat de overheid geen zeggenschap heeft over salarissen in de zorg.

Diezelfde Dijkstal heeft overigens op basis van een internationale vergelijking vastgesteld dat het salaris van de Nederlandse premier niet marktconform is. Het was toen 30% lager dan je op grond van de ‘overheidsmarkt’ zou moeten betalen. Nadien is het salaris iets opgetrokken, zodat het verschil nu nog zo’n 20% is. Als je te weinig betaalt, dan krijg je niet de goede mensen. Heel voorzichtig heeft Dijkstal daar ook wat over gezegd.

We zitten dus met de zotte situatie dat de overheid aan een sector een norm wil opleggen die 20% te laag is. Dus als je reëel bent zou de Balkenende norm € 223.000,– moeten zijn. Dat is meer dan de top van de NVTZ/NVZD salarisschaal, dus stelt zich bescheiden op.

Wat een prachtige situatie in de gezondheidszorg:
– Het is de enige sector met een openbare salariscode.
– De code wordt gedragen door toezichthouders en bestuurders.
– De criteria zijn openbaar en daardoor redelijk dwingend.
– Het goede governance principe past toe of legt uit is van toepassing.
– Het hoogste salaris ligt beneden een reële marktconforme honorering van de premier (al is dat in mijn ogen geen juiste vergelijking).
De Kamer hoeft volgende week niet te debatteren. Ze kunnen volstaan met het uitdelen van een compliment aan de verantwoordelijken in de zorg en hen complimenteren met hun goede voorbeeld.
En ze kunnen constateren dat ze niet bevoegd zijn om besluiten over de salarissen in de zorg te nemen, maar dat daarvoor ook gene enkele reden is vanwege het voortreffelijke gedrag van die sector.
Dat is pas marktwerking en deregulering.

Laat een reactie achter