Vijf jaar bloggen

Datum: 09-10-2011

Vijf jaar bloggen

Het is nu vijf jaar geleden dat de C3’ers begonnen met bloggen. De eerste blog was van collega Marjolein Fermie in augustus 2006. Ik zelf begon in oktober van dat jaar. Mijn eerste blog ging over ‘Wachttijd en Werkvreugde’ in het ziekenhuis. Die zou ik weer kunnen schrijven, want dat soort situaties komt nog steeds voor. Maar daar wil ik het nu niet over hebben.

Ik wil het hebben over wat bloggen ons gebracht heeft. Tot 1 oktober 2011 hebben mijn collegae van C3 en ik samen 1635 blogs geschreven. Ik zelf schreef er 390. Wij schrijven over een breed spectrum van onderwerpen, die direct of indirect met de gezondheidszorg te maken hebben. Dat doorspekken we met anekdotes en leermomenten uit het eigen leven.
We geven veel praktische tips en reflecteren op ontwikkelingen in de gezondheidszorg. We schrijven over ervaringen in onze opdrachten en de ontwikkeling van onze eigen professionaliteit.
We hebben het over ontwikkelingen in het adviesvak en in het besturen van organisaties. Veel van mijn eigen blogs gaan over governance en over de toekomst van de zorg. Ik probeer te reflecteren op de actualiteit, maar ook meer diepgaande analyses te maken.

We krijgen er niet gemakkelijk zicht op hoe veel en door wie onze blogs gelezen worden. Soms krijg je ineens veel reacties en soms een hele tijd niet. Wel heb ik gemerkt dat mensen met wie ik in contact kom bijna altijd van te voren een paar blogs van mij gelezen hebben. Dat is een handige manier van kennismaken, die ik zelf ook gebruik. Het Linkedin profiel, een blog en tweets leren je iemand al een beetje kennen, voordat je tegenover hem of haar zit. In het relatienetwerk zorgt een blog er dus voor dat mensen je leren kennen en dat je bij hen in beeld blijft. Dat effect hebben we de laatste vijf jaar zeker gemerkt.

Een paar keer was een blog de aanleiding om ons uit te nodigen voor een gesprek over een opdracht. Vaker is het voor onszelf een middel om kenbaar te maken waar we mee bezig zijn en welke diensten we ontwikkelen. Sinds medio vorig jaar geven we in de middag regelmatig workshops over één onderwerp bij ons op kantoor. Die brengen we onder andere via de blogs onder de aandacht, wat tot de nodige inschrijvingen leidt.

Het schrijven van blogs is leuk om te doen en geeft inspiratie aan de schrijver en aan de lezer. Ik vind daarnaast twee effecten heel belangrijk. Ten eerste helpt een blog schrijven je om je eigen gedachten te ontwikkelen. Lagen er vroeger allerlei aantekeningen op mijn bureau van ideetjes, waar ik ooit over zou kunnen publiceren, nu schrijf ik het idee uit in een blog en borduur er in volgende blogs op voort. Zo ontwikkel ik mijn gedachtegoed sneller dan vroeger. Minstens zo belangrijk vind ik dat ik dat gedachtegoed kan delen met anderen, terwijl het vroeger in mijn hoofd of studeerkamer bleef. Als het goed gaat is dat verrijkend en gaan anderen verder met mijn ideeën en reageren daarop of gebruiken ze voor eigen creativiteit. Dat is het mooie van de toegang tot zo veel ideeën via internet. Ik gebruik dat zelf ook graag. Het vereist wel dat je een goede blog schrijft met diepgang. Ik denk dat de C3’ers dat redelijk goed doen. Voor mijzelf is het wel een criterium om een blog te publiceren.

In 2008 hebben we voor het eerst een selectie uit onze blogs gepubliceerd in het boekje ‘Een Pilletje voor de Zorg’. Dat maakt de blogs ook toegankelijk voor hen, die minder graag zaken op het internet lezen. Eind dit jaar komt alweer het vierde ‘Pilletje voor de Zorg’ uit. We hopen dat de analoge lezers daar net zo veel plezier aan beleven als de digitale lezers van de blogs op internet.

 

Laat een reactie achter