Wat is een consortium?

Datum: 12-05-2007

Wat is een consortium?

Mijn klanten vragen mij steeds vaker wat een consortium is. Met als achtergrond of dat een goede vorm is om samen te werken met andere zorgaanbieders. In deze weblog ga ik op die vragen in.

Een consortium is een tijdelijk samenwerkingsverband tussen verschillende partijen. Meestal is het een vereniging, maar het kan ook een contractuele samenwerking zijn.
Het consortium wordt gevormd om iets te bereiken. Het is een gelegenheidscombinatie. Als het doel niet bereikt wordt, dan valt het consortium weer uit elkaar.

Consortia kennen we al lang in de bouw. Dan heet het vaak een Aanneemcombinatie. Het project is te groot voor één aannemer en/of er zijn verschillende deskundigen nodig. Dan gaan die verschillende aannemers een verbond aan en zij schrijven gezamenlijk in op de aanbesteding van het project. Als aan hen de opdracht gegund wordt, dan formaliseren ze de samenwerking (meestal in een V.O.F. een vennootschap onder firma. Dat is een contractuele verbinding, die geen rechtspersoonlijkheid heeft). Krijgen ze de opdracht niet, dan valt het consortium weer uit elkaar.

Nu zien we dat er een consortium van drie banken (Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander) is gevormd om ABNAmro te kopen en op te splitsen. Het consortium verwacht voor die opsplitsing drie jaar nodig te hebben. Dat zal dan de periode zijn waarvoor het consortium bestaat als zij ABNAmro kopen. Wordt ABNAmro aan Barclays verkocht, dan valt het consortium binnenkort al uit elkaar.

In de gezondheidszorg hebben het Ziekenhuisconsortium HZC gehad, dat geprobeerd heeft Slotervaart en Emmeloord te kopen. Dat was een combinatie van Sturkenboom, Imtech en VolkerWessels. Ik weet niet of HZC nog bestaat, maar ik hoor er nooit meer wat van. Het laatste bericht was dat VolkerWessels eruit stapte. HZC is een goed voorbeeld van de tijdelijkheid van het consortium. Als kopen van ziekenhuizen niet lukt valt het uit elkaar. Was het wel gelukt, dan had zich waarschijnlijk net zo’n opsplitsingscenario voltrokken als bij de bank.

Zonder het zo te noemen zijn er voor de inschrijving op de aanbesteding huishoudelijke verzorging WMO ook consortia aangegaan. Verschillende thuiszorgorganisaties schreven gezamenlijk in op een tender, omdat ze alleen zo aan de eis van een groep gemeenten om een heel gebied te bedienen konden voldoen. Winnen ze de aanbesteding, dan verdelen ze het werk over hun eigen organisaties en maken afspraken over onderlinge vervanging. Verliezen ze de tender, dan is de samenwerking over een gaan ze gewoon in hun eigen regio door.
Het aangaan van zo’n tijdelijk consortium leidt dan niet tot structurele samenwerking, concernvorming of fusie. Dat hoeft ook niet, want er was één doel en dat is niet bereikt.

Dat is dus de kern van het consortium: tijdelijke samenwerking gericht op één doel, dat partijen afzonderlijk niet kunnen bereiken.
Daarmee is ook de tweede vraag beantwoord. Het aangaan van een consortium in de zorg heeft zin als u met anderen iets kunt bereiken dat u alleen niet voor elkaar krijgt. En als u alleen tijdelijk voor dat doel wilt samenwerking.
De vorm kan tweeledig zijn. U kunt een overeenkomst aangaan of een rechtspersoon oprichten (vereniging of vennootschap ligt dan het meest voor de hand. Vanwege de tijdelijkheid en de kans dat het geen succes wordt, adviseer ik u in zo’n situatie een contract te sluiten en geen rechtspersoon op te richten.

Wilt u meer weten. Bel 033-4343170 of mail h.hoek@c3am.nl

Laat een reactie achter