Waterbed van premies
Datum: 16-10-2014
Waterbed van premies
Ik wens het niemand toe. Gisteren kwam mijn zoontje (10 jaar) met zijn fiets onderweg naar school onder een bestelwagen die achteruitreed. De bestuurder had hem niet gezien. Mijn echtgenote kon met kordate actie verder trauma voorkomen. Ik was er zelf niet bij, maar vond het – na de vreselijke schrik – wel hartverwarmend om te horen over de hulpvaardigheid van de mensen in de buurt. De geschrokken bestuurder hielp onmiddellijk, een verpleegkundige bood haar hulp aan, studenten kwamen zelfs met koffie aan en hielden bij de beginnende regen een paraplu boven het hoofd van mijn zoontje en vrouw. Betrokkenheid.
Maar goed, de hulpdiensten waren ook ingeschakeld, politie en ambulance waren zeer snel ter plekke. Wonderwel constateerden de ambulancebroeders dat mijn zoontje alleen een gekneusde knie had. Hij hoefde niet mee naar het ziekenhuis, maar een huisartsbezoek leek verstandig. Die constateerde hetzelfde, met mijn zoontje gaat het inmiddels weer beter.
Die avond zei mijn echtgenote als grapje: “Zo, die zorgpremie hebben we er ook weer bijna uit”. Werkzaam voor de zorg, heb je wel een globale indruk van de zorgkosten van deze gebeurtenis. Afgelopen jaren heb ik vaak moeten constateren dat mensen dat eigenlijk niet zo goed weten. Enerzijds hoeveel premie ze betalen, anderzijds wat zorg nu kost. Dat neem ik overigens niemand kwalijk. Pogingen om dit voor ziekenhuiszorg via DBC-facturen ‘inzichtelijk’ te maken faalden jammerlijk. Die zijn immers gebaseerd op gemiddelde profielen. Geneesmiddelkosten op het etiket hadden ook niet veel effect. Niettemin moeten we blijven proberen het kostenbewustzijn in de zorg te vergroten. Zowel voor de zorgkosten als voor de premies.
Toch zal straks menigeen verbaasd zijn over een stijging van de zorgpremie en dan bedoel ik de Zvw premie aan de zorgverzekeraar. “Hoe kan dat? Die ging toch de afgelopen jaren gestaag omlaag?”, werd mij bij de eerste berichten daarover al gevraagd.
Door de herverkaveling van de AWBZ over de WLZ, WMO en Zvw, komt er meer onder de Zvw te vallen (o.a. wijkverpleging en persoonlijke verzorging). En dus stijgt de premie. Logisch als je er even bij stilstaat; een herverkaveling maakt het geheel niet kleiner (een stuk grond immers ook niet). Als we het waterbed van premies aan de ene kant indrukken, gaat het aan de andere kant omhoog. De totale zorgvraag in het waterbed zal niet dalen, wellicht kunnen we iets aan de prijs van het water doen. Er lijken meer politieke dan zorginhoudelijke motieven te zijn om op de ene kant van het waterbed te willen drukken (ons EMU-saldo verbetert met de herverkaveling). Maar of de ‘slaapkwaliteit’ toeneemt valt te betwijfelen.
Zelf heb ik in ieder geval geen waterbed, ik zou er hoorndol van worden.