Als je doet wat je deed....

Datum: 29-04-2010

Als je doet wat je deed....

Het is weer gedoe rond de honoraria van de specialisten. Als je de mediaberichten weer leest ontkom ik niet aan de gedachte ‘ het is de specialisten weer gelukt om zich in de verdediging te laten drukken en door het grote publiek als graaiers te worden weggezet’.  Jammer en onnodig. Het nodigt velen weer uit tot bashing van specialisten. Aan dit laatste heb ik een broertje dood, maar de specialisten geven er zelf wel weer gelegenheid voor. Hoe kan het toch dat de specialisten dit weer hebben laten gebeuren?

Iedereen met een beetje kennis van de zorg en de financiering had toch al lang zien aankomen dat er iets stond te gebeuren t.a.v. de honoraria van de specialisten. Dus mag toch aannemen….ook de specialisten zelf?  Zij hadden als eerste in de gaten moeten hebben dat met het huidige beloningssysteem zij er fors op vooruit gaan. Eveneens maakt men zich ook nog druk over hoe de minister dat dan doet. Daar kun je natuurlijk van alles over vinden maar de vraag is of het hier nu werkelijk om draait.  Hans Hoek schreef hier een mooie blog over vanuit het governance perspectief.

Nu staan de specialisten met 2-0 achter en worden zij in een systeem gedrukt waar niemand echt gelukkig van wordt. Nou ja, de minister dan, want die heeft het beloningssysteem van z’n bordje geschoven en zie het daar maar weer eens op terug te krijgen. Waarom niet een pro actieve houding aangenomen en als eerste het initiatief genomen om daar het gesprek/onderhandeling met de minister over aan te gaan. Kom met voorstellen waar de minister op moet reageren! Vanuit onderhandelingstactiek een mooie openingszet en deze zou zomaar door het grote publiek als een goed gebaar kunnen worden gezien. Het zou de specialisten zeker gesierd hebben!  Als ondernemers, wat specialisten toch prediken te zijn, mag je toch aannemen dat zij anticiperen op hun veranderende omgeving en voorwaarden.  Even aangenomen dat specialisten ondernemers zijn, wat ik overigens betwijfel,  handel dan overeenkomstig en speel tijdig in op de dynamiek van je omgeving.

Wat er nu weer gebeurt herken ik van eerdere strubbelingen over specialisten honorarium, uurtarief, etc. Het doet mij sterk denken aan de bekende zinsnede ‘ als je doet wat je deed krijg je wat je kreeg”. Het heeft er alles van weg dat steeds hetzelfde patroon wordt gevolgd. Het is zo voorspelbaar. Tijd dus voor verandering. Ik zou zeggen specialisten, laat u helpen, zorg dat het initiatief weer bij u terechtkomt, wees nederig, verander het positiespel. Is goed voor u, uw imago en het imago van de zorg.

Laat een reactie achter