Basisinkomen

Datum: 10-12-2019

Basisinkomen

Bij C3 bespreken we geregeld een artikel, dat door een van de collega’s wordt ingebracht. Vandaag was ik aan de beurt. Ik heb twee artikelen over het basisinkomen verspreid. De essentie van het basisinkomen is dat burgers een vast bedrag krijgen, waarmee ze in hun eerste levensbehoefte kunnen voorzien, en waar geen verplichtingen tegenover staan. Voor meer informatie verwijs ik naar de betreffende artikelen in De Correspondent en in Trouw.

 

Mijn verwachting was dat mijn collega’s het maar een raar idee zouden vinden en dat zij met allerlei bezwaren zouden komen. Het tegendeel bleek het geval. Mijn collega’s vonden het basisinkomen over het algemeen een goed idee en zagen het als een mogelijke oplossing voor de huidige maatschappelijke problemen. Er werd gefilosofeerd over de mogelijke effecten van de invoering van een basisinkomen op de zorg. De verwachting is dat invoering van het basisinkomen het welzijn van mensen zal vergroten en dat zij daardoor minder beroep op de zorg zullen doen. Ook geeft het mensen de mogelijkheid om tijdelijk voor een zieke dierbare te zorgen als zij dat willen.

 

De vraag kwam zelfs naar boven waarom het basisinkomen nog niet is ingevoerd. Natuurlijk brengt de invoering van een basisinkomen een grote maatschappelijke transformatie met zich mee, en zijn er allerlei fundamentele vragen en dilemma’s die moeten worden opgelost. Een andere reden, die werd geopperd, was de diepgewortelde maatschappelijke overtuiging dat je moet werken voor je geld.

 

Ik vond het leuk om over een dergelijk thema van gedachten te wisselen, het leverde verrassende inzichten op. Dat gevoel werd volgens mij breed gedragen. Een collega bedankte me zelfs omdat hij nieuwe kennis en ideeen had opgedaan. Misschien verleidt deze blog u als lezer ook om u eens wat verder te verdiepen in het basisinkomen.

Laat een reactie achter