Beelden

Datum:08-03-2009

Beelden

Als u mijn weblogs vaker leest, dan weet u dat ik graag betekenis geef aan beelden, en in het bijzonder foto’s in de krant. Van de week had ik weer twee mooie beelden voor ogen.

In de Volkskrant stond een foto van een bijeenkomst van de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD. Op het eerste oog een stereotiep beeld. Rechts op de foto een echte corpsbal. Gehuld in oranje bermuda, blote voeten in schoenen, geruit hemd, Youp van ’t Hek bril en bierglas aan de mond. Naast hem staat een bedeesde jongen in jeans en hemd met bier in de hand die zoekend naar links kijkt. Als je zijn blik volgt wordt het interessant.
Daar staat een jonge vrouw in een elegante jurk te praten met een jonge man in pak. Maar ze staat met haar rug tegen een bar en de pakkenman staat veel te dichtbij. Dat kan nooit comfortabel zijn. De man in het pak dringt zich duidelijk aan haar op, terwijl ze dat niet wil. De jongen naast de corpsbal kijkt onderzoekend. Zal hij ingrijpen?

Tweede beeld in NRC/Handelsblad van vorige week vrijdag. Hillary Clinton bezoekt Jaap de Hoop Scheffer, de baas van de Navo. Jaap staat links in beeld. We zien zijn rug, een beetje gebogen, onderdanig bijna. Mevrouw Rodham Clinton staat rechts, een beetje van onderen gefotografeerd. Ze geeft de secretaris –generaal een hand, waarbij ze haar arm zo veel mogelijk gestrekt houdt. Ze glimlacht breed, maar niet naar onze arme Jaap. Ze flirt met de fotograaf, terwijl ze tegelijk wil vermijden dat die haar te veel van onderen fotografeert. De enige die er in dit beeld niet toe doet, is haar gastheer. Als je die wegretoucheert wordt de foto een ode aan Hillary.

Prachtig hoeveel betekenis ogenschijnlijk eenvoudige beelden kunnen hebben. Ik blijf kritisch kijken.

Laat een reactie achter