Consultatiebureau voor ouderen

Datum: 25-03-2019

Consultatiebureau voor ouderen

Gordon Oron (ja, de broer van Ulrich) was bij C3 om over zijn consultatiebureau voor ouderen te vertellen. Gordon is huisarts In Leerdam. Hij raakte gefrustreerd, omdat hij vond dat hij als huisarts steeds achter de feiten aan liep. Zo kwam het geregeld voor dat hij ’s nachts bij een oudere werd geroepen, die met spoed naar het ziekenhuis moest. Dit waren veelal ouderen, die niet op zijn spreekuur kwamen. In een aantal gevallen had een dergelijk ingrijpend incident voorkomen kunnen worden, als de oudere eerder gezien was. Daarom besloot Gordon om preventief te werk te gaan. Hij mobiliseerde de thuiszorgorganisaties uit Leerdam, de welzijnsorganisatie en de gemeente. Gezamenlijk zetten zij een consultatiebureau voor ouderen op.

Hoe dat werkt? Nou, zo. De huisartsenpraktijk maakt een overzicht van de patiënten, die ouder dan 70 zijn en die nooit op het spreekuur komen. Deze mensen worden door de assistente gebeld of ze een huisbezoek willen. Omdat er vanuit de huisarts wordt gebeld, wil vrijwel iedereen dat. Vervolgens gaat een wijkverpleegkundige op bezoek en neemt een gevalideerde vragenlijst af. Deze vragenlijst meet niet alleen de somatische toestand van de patiënt, maar ook zijn of haar psychisch welbevinden, ADL, HDL etc. Bij 70% van de geïnterviewden bleken er op een van deze levensgebieden problemen te zijn. Vervolgens worden deze problemen ondervangen of opgelost. Het huisbezoek vindt in principe een keer per drie jaar plaats, tenzij er redenen zijn om vaker te gaan. Er blijken sinds de start van het consultatiebureau minder incidenten te zijn. Het is kosteneffectief. Bovendien geeft het de hulpverleners meer werkplezier, zij voorkomen immers problemen.

Het is inspirerend om zo’n gepassioneerde huisarts te horen vertellen hoe hij de zorg beter probeert te maken. Dat slaat aan. Zelfs minister Hugo de Jonge is al op bezoek geweest. Gordon wil zijn ideeën graag verder verspreiden. Neem gerust contact met hem op als u ook zo’n consultatiebureau voor ouderen wilt opzetten.

Gordon Oron is bereikbaar via info@consultatiebureauvoorouderen.com

 

 

 

Laat een reactie achter