Titel

Datum: 05-03-2021

De duur van een crisis

Een jaar geleden werd het eerste coronageval in Nederland ontdekt. Sindsdien is ons land in crisis, zo horen en lezen we vrijwel dagelijks. Maar wat is een crisis eigenlijk en hoelang kan een crisis duren?

Van Dale omschrijft een crisis als “gevaarlijke toestand” en “periode van slapte en werkeloosheid”. Uitgaande van deze definitie klopt het dus dat ons land sinds een jaar in crisis is.

Ook in de zorg kennen we crisissen. Ik ben het beste thuis in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Elke regio heeft een crisisdienst voor psychiatrische crisissen. Voor een psychiatrische crisis kan een crisis-DBC worden geopend. Deze crisis-DBC is gebonden aan een tijdslimiet. Een crisis-DBC kan maximaal 28 dagen geschreven worden. Daarna moet de crisis blijkbaar over zijn.

Hoe zit dat met de coronacrisis? Kun je na een jaar nog spreken van een crisis of is er dan een normale situatie ontstaan? En waarom is in de GGZ een crisis aan tijd gebonden? Blijkbaar gelden er andere regels voor een land in crisis dan voor een persoon in crisis. De coronacrisis duurt zo lang als nodig is om hem op te lossen. Bij een persoonlijke crisis ligt dat anders, die moet binnen een vastgestelde termijn over zijn.

Ik realiseer mij dat ik in deze blog appels met peren vergelijk en dat bovenstaande vergelijking dus mank gaat. Ik wil op deze manier de vraag aan de orde stellen of een crisis eindig kan zijn. De kernvraag is wat mij betreft of het mogelijk is om een termijn te stellen aan een crisis. Of, andersom geredeneerd, wordt een crisis, die langer duurt, de nieuwe standaard? En is het dan een situatie waarmee we zo goed mogelijk moeten leren leven?

2 reacties

  1. Paul Fleers op 8 maart 2021 om 13:46

    Ik denk dat een crisis per definitie een interim periode is binnen een normale cyclus en daarmede tijdsduur onafhankelijk. Zowel menselijke als global crisissen kunnen jaren duren. Zolang er uitzicht is op de terugkeer naar een normale situatie duurt de crisis voort. Met een beetje mazzel heeft een crisis een zodanige uitwerking dat de normale wereld er een stukje beter van geworden is.

    • eveline op 11 maart 2021 om 20:37

      Hoi Paul, Dank voor je reactie. Ik ben het met je eens dat je moet proberen om een crisis te benutten, “never waste a good crisis”. Crisissen horen bij het leven.

Laat een reactie achter