De elfde stelling

Datum: 25-02-2007

De elfde stelling

Een promovendus aan de Erasmus Universiteit moet bij zijn proefschrift 11 stellingen leveren. Vijf stellingen gaan over het proefschrift en vijf over andere wetenschappelijke zaken. De elfde stelling mag over van alles gaan en hoeft niet bewijsbaar te zijn. Dat zijn vaak de grappige stellingen die in NRC/Handelsblad geciteerd worden.

Mijn elfde stelling luidde:
Het Nederlandse kartelbeleid faalt zolang de horecalobby een rookverbod in restaurants tegen kan houden.

Laat nu juist die stelling op de dag van mijn promotie bewezen worden. De nieuwe minister van VWS wil in 2008 een algemeen rookverbod in de horeca invoeren. De VVD en de Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland staan direct op hun achterste benen. De branche wil vasthouden aan een langzaam stappenplan, ook al is gebleken dat ze de eerdere doelstellingen niet hebben gehaald. Ze vrezen enorm omzetverlies en geven dramatische cijfers uit andere landen. Terwijl andere publicaties aangeven dat in sommige landen de omzet juist gestegen is na de invoering van een rookverbod.

Volgens het RIVM rookte in 2004 maar 24% van de bevolking. Dat betekent dat 76% van de bevolking door de horeca te kort gedaan wordt. Driekwart van de bevolking kan niet uit eten gaan of iets drinken zonder hinder te hebben van de verslaving van het andere kwart. Hoe zo omzetverlies? De horeca laat hier al jaren een markt liggen. En niet rokende bezoekers gedragen zich kennelijk net zo timide als patiƫnten in een ziekenhuis tot enige jaren geleden. Ze accepteren ongemak wat ze niet willen, omdat de aanbieder niet op hun wensen ingaat.

Het wordt tijd om marktwerking in de horeca in te voeren. Het kartel in de horeca houdt immers de vrije keuze van haar klanten tegen. Werk aan de winkel voor de NMa.

Laat een reactie achter