De hoofdstad van Denemarken

Datum: 15-09-2015

De hoofdstad van Denemarken

Over prijstransparantie voor dure geneesmiddelen

Minister Schippers wil dat de farmaceutische industrie meer inzicht geeft in de kosten van dure medicijnen, omdat die een steeds groter deel van de zorgkosten opslokken. Die oproep deed minister Edith Schippers van Volksgezondheid in het Chinese Dalian waar ze de zomereditie van het World Economic Forum bijwoonde.

Hoewel ik het niet geheel oneens ben met de oproep tot meer transparantie, bekruipt mij bij deze oproep een merkwaardig gevoel van een verschil in grootte-orde. Een minister uit een land met 17 miljoen inwoners doet vanuit een land met 1,4 miljard inwoners (bijna 85x zo groot) een verzoek aan een markt voor een populatie van 7,4 miljard mensen (bijna 450x zo groot).

Ik ben helemaal voor ambitie. Maar ook voor realisme. Ik ben er trots op hoe Nederland op sommige punten voorop loopt in de wereld; in de zorg heeft Nederland vooral op het gebied van onderzoek en kennis een goede staat van dienst. Maar op economische schaal blijven we nu eenmaal klein. Bij het bovenstaande bericht schoot mij daarom een vraag te binnen die ik ooit van een Amerikaan kreeg toen ik zei dat ik uit Nederland kwam: “the Netherlands…, isn’t that the capital of Denmark?”.

NL capital Denmark blog 3_2015

Laat een reactie achter