De kunst van het vliegeren (1)

Datum: 29-04-2008

De kunst van het vliegeren (1)

Tijdens een werkconferentie heb ik ervaring opgedaan met het power kiten. Vroeger noemde we dat gewoon vliegeren, alleen zijn de vliegers heden ten dage zowel in vorm als grootte anders, vandaar power kiten. En met recht, er komt aardig wat kracht en techniek bij kijken om de vlieger in de lucht te houden. Wellicht kent u ze wel, zo’n grote slap stuk doek (voor de kenners een “matras”) aan een aantal touwtjes (lijnen) waar je in alle macht aan staat te trekken.

powerkite.jpg

Tijdens het vliegeren, wat gepaard ging met vallen en opstaan, kwam de vergelijking bij me op met het besturen/leiden van een organisatie in een continue veranderende omgeving. Vliegeren een mooie metafoor?

In het leiden van een organisatie is het tonen van leiderschap één van de belangrijkste elementen. Overtuigd zijn van de richting, aanvoelen wat er moet gebeuren, voorbeeldgedrag, bijsturen, soms niet gebaande paden nemen of laveren. Maar ook luisteren, kijken, verbinding weten te maken, kwetsbaar durven zijn maar daarentegen ook daadkracht laten zien. Hoofd en hart laten spreken.

Al deze gedachtes kwamen in mij op toen ik op het strand zo’n grote matras in bedwang stond te houden. Zo’n slap stuk doek blijkt bij windkracht 3 al een aardige trekkracht te ontwikkelen. Tenminste als je hem goed in de wind weet te zetten. Het vraagt kennis, ervaring, gevoel/inschatten van de elementen(windkracht en richting) en stuurmanskunst, wil je met beide benen op de grond blijven. En niet te vergeten techniek. De lijnen moet juist gespannen zijn anders fladdert de matras maar wat rond of gaat helemaal niet omhoog.

Het vraagt weinig verbeeldingskracht vergelijking te trekken met het leiden van een organisatie. Trek je net iets teveel naar rechts of links (onder- of oversturen) of weet je niet waar de wind vandaan komt (ken je omgeving/markt en interne organisatie) en hoe hard hij waait (de dynamiek), dan zal de vlieger niet lang in de lucht blijven. Een mooie ervaring om in een kort tijdsbestek alle elementen van het leiden van een organisatie tegen te komen in de kunst van het vliegeren.

Zin om een keer te ervaren hoe het is om een “matras” de lucht in te krijgen. Wij maken u graag deelgenoot van de “kunst van het vliegeren” en en passant praten we over de kunst van het leiden van een organisatie.

powerkite21.jpg

Laat een reactie achter