De professional ten voeten uit?

Datum: 14-10-2009

De professional ten voeten uit?

Vorige week ging ik in mijn weblog terug naar de tijd dat ik als zorgprofessional werkzaam was. Wat inspireerde mij en wat niet? Een paar dagen later las ik in mijn zoektocht naar ‘wat is professionaliteit’ een aardig stukje van David Maister over de psyche van de professional. Op een flink aantal punten was het alsof ik in een spiegel keek. Nu is het niet altijd een genot om in de spiegel te kijken. Ik herkende aardige en minder aardige trekjes.

Maister schrijft over het management van professionele dienstverlenende organisaties (zoals zorgorganisaties en ook organisatieadviesbureaus).In zijn zoektocht wat belangrijk is in de stijl van leidinggeven aan professionals, verdiept Maister zich ook in de psyche en gedragskenmerken van de professional. Hij komt tot een aantal, in mijn ogen rake waarnemingen. Ik noem er vijf:

  •  Professionals zijn gedreven, ze gaan op zoek naar het nieuwe en ongewone. Als dat er niet is, dan worden ze ongedurig.
  • Professionals hebben relatief veel behoefte aan bevestiging (‘dat ze het nog kunnen’) maar laten vooral niet zien dat ze zich (ook) onzeker voelen.
  • Professionals hebben graag ondubbelzinnige doelen; maatstaven voor succes.
  • Professionals willen autonoom kunnen werken maar willen tegelijkertijd ook betrokken zijn bij beleidsbeslissingen.
  • Professionals waarderen vooral vertrouwen en respect dat de organisatie in hen heeft.

Professionals, kijk maar eens in deze spiegel. Herkenbaar? En leidinggevenden van professionals: ervaart u elke dag de consequenties van dit gedrag?
Ik kan me nu voorstellen dat Mathieu Weggeman met een knipoog zegt: leidinggeven aan professionals, niet doen!

Laat een reactie achter