De rol van statistiek in de zorg

Datum: 17-08-2018

De rol van statistiek in de zorg

Ik was in Canada op een congres over statistiek. Het was een groot, internationaal congres met zo’n 6000 deelnemers. Tot mijn verrassing bleken Facebook en Netflix belangrijke sponsors van het congres te zijn. Toen ik vroeg waarom ze een dergelijk congres sponsorden, gaven zowel de vertegenwoordigers van Facebook als die van Netflix aan dat statistiek een belangrijke rol speelt in hun bedrijf. Beide bedrijven hebben grote, statistische afdelingen, waar alle beschikbare gegevens voortdurend worden geanalyseerd en geïnterpreteerd. De vertegenwoordiger van Netflix zei zelfs dat alle beslissingen bij Netflix op basis van statistische analyses worden genomen. Ik betwijfel of dat waar is, maar dat terzijde. Op het congres werden modellen gepresenteerd, waarmee je tot betere sportprestaties kunt komen. Er was informatie over de rol van statistiek bij gemeenten en andere overheidsinstellingen en natuurlijk werden er modellen gepresenteerd die tot betere besluiten in de financiële wereld zouden leiden.

Eigenlijk was de zorg de grote afwezige. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er in de zorg geen besluiten worden genomen op basis van statistische analyses. Wat het wel wil zeggen, weet ik niet zo goed. Ik vond het opvallend en dat wil ik graag met u delen.

Laat een reactie achter