De toekomst van de zorg

Datum: 27-11-2018

De toekomst van de zorg

Vrijdag hadden we het bij C3 over AI, artificiƫle intelligentie. Een boeiend onderwerp, zeker omdat niemand kan voorspellen hoe AI zich zal ontwikkelen en welke invloed AI op de maatschappij zal hebben. Er zijn mensen, die verwachten dat AI de wereld op zijn kop zal zetten en veel positieve effecten zal brengen. Digitale utopisten worden deze mensen genoemd. Er is ook een groep, die geen heil van AI verwacht en die denkt dat AI alleen maar ongunstige effecten zal hebben. Dit zijn de zogenaamde luddieten. Overigens een geheel nieuwe term voor mij. En ook voor mijn spellingschecker.

Duidelijk is wel dat AI invloed zal hebben op de manier waarop wij organiseren. Grenzen van organisaties zullen vervagen, traditionele organisatievormen passen niet meer. Waarschijnlijk verandert ook de wijze waarop medewerkers zich aan organisaties binden. Zij zullen zich tijdelijk binden rond een bepaald thema en weer verder trekken als dat afgerond is.

Vorige week presenteerde Rene Jansen van Winkwaves het sociale intranet. Het sociale intranet is een intranet dat mogelijkheden biedt voor nieuwe manieren van communiceren binnen een organisatie. Medewerkers kunnen elkaar makkelijk vinden, plannen en ideeƫn kunnen makkelijk worden uitgewisseld en verrijkt. En kennis kan eenvoudig worden gevonden en gedeeld. Daarmee ondersteunt het sociale intranet een nieuwe manier van organiseren. Toch is dit systeem vooral bedoeld voor medewerkers, die bij de organisatie werken, en sluit anderen in principe uit. Voor de komende jaren is dat prima, maar ik vraag me af of dit op de langere termijn houdbaar is.

De laatste weken was er op linkedIn een heftige discussie over de inzet van zzp'ers in de zorg. Sommige bestuurders pleiten ervoor om niet mee te doen aan deze hype en principieel geen zzp'ers in te zetten. Anderen denken juist dat het fenomeen zzp'ers zal blijven en dat we er maar aan moeten wennen. Zelf denk ik ook dat zzp'ers zullen blijven en dat organisaties moeten nadenken hoe ze daarmee om gaan. Maar dat weet ik natuurlijk niet zeker.

Dat vind ik ook het leuke van al deze ontwikkelingen. Niemand weet precies hoe het zal uitpakken, het blijft een beetje koffiedik kijken. Je kunt ervoor zorgen dat je goed op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen. En verder is het toch gewoon een kwestie van gezond verstand.

Laat een reactie achter