Diagnostiek borstkanker vrouwvriendelijker

Datum: 04-02-2010

Diagnostiek borstkanker vrouwvriendelijker

Gezien mijn leeftijd hoor ik tot de cohort dames, die wordt opgeroepen voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Dit was de eerste keer en ik was door soortgenoten gewaarschuwd. Het is geen pretje. Maar als één op de acht vrouwen borstkanker krijgt, dan heb je er wat voor over om gescreend te worden.

Hoe gaat deze screening in zijn werk? Eén van beide borsten wordt eerst een soort van uitgewrongen en vervolgens tussen 2 platen ingeklemd. Daarna wordt er extra rek opgezet, doordat je je arm moet uitstrekken richting een stang en het hoofd moet wegdraaien. Is het niet te pijnlijk?, vraagt de mevrouw, als ze achter haar bedieningspaneel staat. Wat moet je hier nu op antwoorden? Zeg maar even niks, dacht ik.

Daarna toch een gesprekje aangeknoopt. Dit apparaat is vast niet door een vrouw bedacht, begon ik. Om te vervolgen: ik hoop toch echt dat er snel nieuwe apparaten komen. De mevrouw kijkt me onthutst aan en zegt: maar dit zijn net nieuwe apparaten.

Niet te geloven. Net een nieuw apparaat en nog steeds zo’n martelwerktuig. Leven we in de Middeleeuwen? Nee, want er is hoop! Gister las ik in het Financieele Dagblad dat de Universiteit Twente een ‘Mammoscope’ ontwikkelt. Leve Wiendelt Steenbergen die van NWO een subsidie van 1,5 miljoen euro in de wacht heeft gesleept, om een groter prototype te bouwen.

De Mammoscope belooft een minder pijnlijk onderzoek en de detectie van tumorcellen als ze nog niet uitgezaaid zijn. Iets dat de huidige generatie apparaten niet kunnen. Binnen tien jaar zal het apparaat naar de markt worden gebracht…….binnen tien jaar?!? Oei, dat is wat minder. Dit bevolkingsonderzoek vindt immers iedere twee jaar plaats.

De komende jaren zijn de oude werktuigen dus nog aan zet. Ik weet niet wat de afschrijvingstermijn van dit type apparatuur is. Maar ik zou aanbevelen dat de stichtingen die het onderzoek uitvoeren, nu al gaan ‘sparen’ voor de Mammoscope.

Laat een reactie achter