Domotica de luxe

Datum:08-06-2009

Domotica de luxe

Wanneer ‘domotica’ genoemd wordt, denken we meestal aan technische hulpmiddelen om het leven van oudere hulpbehoevende mensen veiliger en gemakkelijker te maken. Daardoor kunnen ze langer thuis wonen en niet vereenzamen. Zo bezien is domotica vooral iets voor 75 plussers.

Er blijkt echter ook een luxe variant van domotica te bestaan, gericht op veel jongere en rijke mensen. Laatst kreeg ik bij vertrek uit een restaurant zo’n luxe glossy magazine in handen gedrukt, dat het midden houdt tussen een advertorial en een redactioneel gevuld blad. In die glossy stonden verschillende artikelen en advertenties voor domotica  (bij voorbeeld www.domotica.be).
Die domotica gaat over heel andere zaken. Een eigen huisbioscoop bij voorbeeld. Een systeem waarbij je met een druk op de knop (of automatisch) de zonwering, de verlichting of de temperatuur in je huis kunt regelen. Dat regelen kan ook als je in je tweede huis in Frankrijk of Spanje zit. Je kunt je huis in Nederland of België zo beveiligen, dat je in Spanje kunt monitoren (letterlijk door op een monitor te kijken) wat er aan de hand is. Je kunt zelfs je tuinsproei installatie op afstand regelen. Een natuurlijk kun je als je thuis bent via touch screens in iedere kamer alles regelen en je eigen individuele muziek of radiokeuze maken. Ook de thermostaten zijn op het systeem aangesloten.

Dat is toch wel een heel andere wereld dan de domotica in thuiszorg en V&V. Het zou mooi zijn als we die twee werelden bij elkaar kunnen brengen en in gewone huizen meer van dergelijke voorzieningen kunnen brengen, die door jong en oud gebruikt kunnen worden. De moeite waard om eens over door te denken vanuit commercie, zorg en woningbouw.

Laat een reactie achter