Gerrit, Nout, Wouter en Hans op de apenrots

Datum:03-03-2010

Gerrit, Nout, Wouter en Hans op de apenrots

Er is volop discussie en verontwaardiging over de verschillende oordelen van De Nederlandse Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) over de positie van Gerrit Zalm bij DSB. Professor Michiel Scheltema wordt erbij gehaald om de adviezen te wegen en hij geeft de AFM een veeg uit de pan. Bij dit hele proces doet iedereen of het om ratio en logica gaat en of er een objectief oordeel mogelijk is. Maar daarmee wordt de verkeerde wetenschap op dit vraagstuk toegepast. Het gaat niet om bestuurskunde en governance. Je moet hier de biologie en dan vooral de studies over primaten bekijken om het te snappen. Een avond Discovery of Animal Planet geeft de verklaring.

Het gaat hier over de strijd tussen alpha mannetjes op de apenrots. Gerrit Zalm was 12 jaar minister van Financiën. Als zodanig was hij de baas van Nout Wellink en heeft Wellink zijn benoeming voor de tweede zes jaar aan Gerrit te danken. Zowel Wouter Bos als Hans Hoogervorst waren in die periode staatssecretaris van Financiën onder Gerrit Zalm. Daarna moest Hoogervorst als minister van VWS voortdurend strijd voeren met Zalm over geld voor de zorg, een strijd die hij meestal verloor. De hiërarchie in de groep chimpansees is duidelijk. Chimp Gerrit was 12 jaar de absolute baas van de andere alpha mannetjes Nout, Wout en Hans. Toen Gerrit aftrad als minister werd zijn positie als leider van de groep chimpansees kwetsbaar, zeker toen hij geen fatsoenlijke baan kon krijgen en bij DSB begon. De leider is gewond en de andere alpha mannetjes bijten in zijn wonden en gaan de strijd aan. Alpha man Wouter wint voorlopig en wordt de baas van Nout en Hans. Hij benoemt vervolgens Gerrit in een positie, waarin hij ook diens baas is.
Nout moet ondertussen twee keer de credentials van zijn vroegere baas Gerrit beoordelen. De eerste keer als bestuurder van DSB en de tweede keer als bestuurder van ABNAMRO. Nout is nog steeds een beetje bang van Gerrit en dankbaar dat hij van Gerrit zo lang mag blijven zitten. Dus denk maar niet dat aap Nout aap Gerrit gaat bijten. Zeker niet omdat Nout weet dat de nieuwe leider chimp Wouter zijn voorganger Gerrit nog steeds beschermd. Chimp Hans staat een beetje buiten spel. Die heeft zijn eigen speeltje en bemoeit zich niet met de rest.
Maar dan wordt het moeilijk. Chimp Nout moet beoordelen of hijzelf, chimp Nout,  chimp Gerrit wel goed heeft beoordeeld. Hewitt is niet verrassend dat chimp Nout, die nog zes jaar op de apenrots wil blijven, tevreden constateert dat hij het geweldig heeft gedaan en dat zijn vroegere leider chimp Gerrit brandschoon is. Maar chimp Hans wordt onrustig en ziet kansen om te stijgen in de pikorde van alpha mannetjes, zeker nu de positie van Wouter als leider voorbij is. Dus die slaat toe en zegt dat het niet zo goed gaat.

Zie daar de voortdurende strijd tussen vier alpha mannetjes op de apenrots die financieel toezicht heet. Vergeet al de bestuurskundige en de politieke implicaties. Kijk naar de biologische drijfveren van deze alpha mannetjes. En stuur er een leeuw op af om er een paar te elimineren, zodat er vers bloed aan de top van de Nederlandse financiële apenrots komt.

Laat een reactie achter