Health Care Governance in de komende jaren

Datum: 24-10-2006

Health Care Governance in de komende jaren

Begin oktober 2006 verscheen mijn artikel ‘The seven year itch’ in ZM Magazine. Het is nu zeven jaar geleden dat ik het initiatief heb genomen voor wat later de commissie Meurs is gaan heten. In het artikel vraag ik mij af wat de governance uitdagingen voor de komende jaren zijn. Ik noem er zeven.
Mijn idee is dat we genoeg hebben van codes en voor andere uitdagingen staan. Zo is de vraag aan de orde of we nieuwe rechtsvormen nodig hebben. Sinds ik het artikel schreef, heeft de commissie Wijffels voorstellen gedaan om in het Burgerlijk Wetboek een nieuwe rechtspersoon voor maatschappelijke ondernemingen op te nemen. Of dat een goed idee is ga ik een andere keer op in.
De tweede uitdaging is de meerwaarde van de raad van bestuur van een groot zorgconcern met zelfstandige werkmaatschappijen. De vierde en vijfde uitdagingen zijn de vraag hoe we aan goede raden van bestuur en raden van toezicht komen. En natuurlijk hoe die goed functioneren. Daarbij komt tevens de vraag aan de orde vanuit welk perspectief toezicht gehouden wordt (uitdaging 6).
Een grote uitdaging vind ik het kennen en beheersen van risico’s in de directe zorgverlening en van de ondernemingsrisico’s. Daarom heb ik die als nummer drie genoemd. Het geluksgetal 7 heb ik gereserveerd voor de uitdaging aan politici om zich niet meer met elk incident te bemoeien. Dat is misschien wel de moeilijkste uitdaging en een van de grootste risico’s.
Als u het hele artikel wilt lezen, kijk dan op de c3 site.

Laat een reactie achter