Ik verbaas me over de SER adviesaanvraag over de gezondheidskloof

Datum: 22-02-2022

Ik verbaas me over de SER adviesaanvraag over de gezondheidskloof

 

Naarmate ik ouder word lijken er steeds meer dingen te zijn waar ik me over verbaas. Hoe kan het dat zo iets gebeurt en waarom. Soms heb ik er een standpunt over, soms niet. Maar de verbazing overheerst.

Het lijkt me aardig om mijn verbazing via een blog met anderen te delen. Ik heb me voorgenomen met enige onregelmatigheid blogs te schrijven, waarvan de titel begint met ‘Ik verbaas me over’. Dit is de eerste.

 

Zaterdag 19 februari 2022 stond in het FD dat de regering de SER om advies had gevraagd over maatregelen om de gezondheidskloof te verkleinen. De ‘gezondheidskloof’ is het gegeven dat mensen met een laag inkomen en met weinig opleiding ongezonder zijn en veel korter leven dan mensen met een betere maatschappelijke positie.

Ik verbaas me er over dat het kabinet nog op zoek is naar maatregelen om die kloof te verkleinen. Die maatregelen zijn toch al lang bekend: beter onderwijs, zinvol werk dat goed betaalt, goedkoper goed voedsel, goede huizen, ondersteuning als je het moeilijk hebt, waardering, inclusie, sociale omgeving, geen wantrouwen van de overheid, fatsoenlijk behandeld worden door die overheid etc. Kortom al die zaken, die sinds de komst van het neoliberalisme, door overheden stelselmatig als stiefkindje zijn behandeld.

Ik verbaas me er ook over dat die vraag gesteld wordt aan de SER, het orgaan dat bevolkt wordt door werkgevers en vakbonden, die beiden sinds het Akkoord van Wassenaar weinig oog hebben voor anderen dan werkgevers en werknemers in vaste dienst. Zou de SER nu met creatieve oplossingen komen? Ik betwijfel het. En gaat het kabinet daar wat mee doen? Ook dat betwijfel ik.

Ik verbaas me ook over die adviesaanvraag omdat in hetzelfde FD van 19 februari 2022 op pagina 34[1] een uitstekend artikel van Kim Putters staat dat uitstekend weergeeft wat er bij de beleidsmakers moet veranderen om te snappen hoe je de kloof moet dichten.

 

Deelt u mijn verbazing?

 

[1] Kim Putters ‘De meeste Nederlanders vinden de kloof te groot’ Het Financiële Dagblad zaterdag 19 februari 2022 pagina 34.

 

Laat een reactie achter