In memoriam Piet van Velthoven

 

Op 24 november 2022 is onze oudste C3 Alumnus, Piet van Velthoven, in de leeftijd van 91 jaar overleden.

Piet was chirurg in Alkmaar. Hij was in veel zaken zijn tijd vooruit. Zo koos hij ervoor om rond zijn 60ste te stoppen als chirurg om ruimte te maken voor de jongere garde, iets wat toen niet gebruikelijk was.

Piet ging daarna door als kwaliteitscoördinator van het IKA en als consultant bij C3.

Piet van Velthoven was tussen 1994 en 1998 aan C3 verbonden. Samen ontwikkelden wij een programma voor de begeleiding van maatschappen en vakgroepen medisch specialisten voor verbetering van hun samenwerking.

Volgens de dochter van Piet liepen we met dit programma voorop en is het nog steeds actueel. Inmiddels is het programma ook actueel voor andere groepen samenwerkende professionals, zoals huisartsen.

Piet en ik gaven ook enkele jaren training aan de Aio’s heelkunde in hun laatste jaar over wat ze konden verwachten als jonge klare in een maatschap of vakgroep. Het rollenspel schokte sommige Aio’s, want ze hadden wel over het vak geleerd, maar niet over samenwerking met vakgenoten.

 

De samenwerking binnen C3 leidde ook tot een persoonlijke vriendschap tussen Piet en mij en ons beider echtgenoten. Een vriendschap letterlijk tot de dood ons scheidde. Piet heeft C3 tot het laatst actief gevolgd. Hij bleef op de hoogte van de ontwikkelingen in de gezondheidszorg en had daar uitgesproken meningen over. Afgelopen zomer hebben we daar nog een mooi gesprek over gevoerd. Ik bewaar mooie herinneringen aan onze samenwerking en onze vriendschap.

Een van die herinneringen is het gesprek dat Piet, zijn kleindochter Bente en ik in de zomer van 2021 voerden over de ontwikkeling van de opleiding geneeskunde in 70 jaar en dat mooi is opgetekend door Joke Twigt in een essay ter gelegenheid van C3 33. https://c3am.nl/zeventig-jaar-opleiding-geneeskunde-de-arts-van-aanvoerder-naar-teamspeler/

 

Een mooi mens is na een rijk leven heengegaan. We koesteren de mooie herinneringen.

 

Hans Hoek

Meer weten over de visie, diensten, werkwijze of mensen van C3?

C3 adviseurs en managers
Kromme Nieuwegracht 13
3512 HC Utrecht
T: 06-835 83 444
E: c3@c3am.nl