Jij wilt toch ook hogerop?

Datum: 24-11-2009

Jij wilt toch ook hogerop?

Crocsen vinden in de zorg gretig aftrek. Je komt ze in allerlei kleuren tegen en ook met allerlei versiersels. Crocsen zijn van ‘het voetvolk’ – ze lopen immers heerlijk. Je zult echter geen manager geschoeid met Crocsen tegen komen.

Op mijn bureau ligt al weken een heel intrigerende ansichtkaart. Als ik even niet weet hoe ik een zin moet formuleren of in een gedachtekronkel zit, werp ik een blik op die kaart. Ik knap er meteen van op. Die kaart is een beetje raar. Er staat een kobaltblauwe Crocs op, zo’n plastic, klompachtige schoen. Maar het bijzondere is dat deze Crocs een prachtige naaldhak heeft. En geen kleine ook. De naaldhak loopt uit in een zilveren punt. De boodschap op de kaart is: Jij wilt toch ook hogerop?

Het is zo aansprekend en zo slim bedacht door de reclamemakers van de Zorg Carrière Beurs om de Crocs een facelift te geven. Het geeft het beeld van vrouwen die aan hun carrière werken en hun Crocsen ‘upgraden’.

De ansichtkaart suggereert dat een carrière geslaagd is als je doorstroomt naar ‘naaldhakken-werk’. Daarmee wordt vermoedelijk een managementpositie bedoeld. Dat vind ik een beetje jammer. In de meeste beroepen in de gezondheidszorg is verdieping mogelijk door te blijven leren en nieuwe inzichten op te doen of door te specialiseren. Dat levert een mooie carrière op: je vak goed doen.

Het feit is echter dat de beloning van die carrière, gericht op een uitstekende beroepsuitoefening, niet in verhouding staat met de beloning van leidinggevende functies. Een management functie wordt (behoorlijk) hoger beloond. Dat is scheef gegroeid. Is het zoveel moeilijker om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat de bezetting van de afdeling op orde is, dan de zorghandelingen op een kwalitatief goed niveau uit te voeren?

Ik hoop dat de Zorg Carrière Beurs meer in petto heeft dan de carrièrelijn uitvoerder-manager. Hogerop betekent ook een positie hebben op basis van je kennis en vaardigheden. En de gewaardeerde collega zijn, die in aanzien staat binnen en buiten het team.

Laat een reactie achter