Kleine machtige mannen

Datum:12-09-2009

Kleine machtige mannen

In mijn weblog van 27 juli schreef ik hoe moeilijk het voor leiders is om bescheiden te blijven. De afgelopen week stonden daarvan weer een paar prachtige voorbeelden in de krant. Silvio Berlusconi denkt dat hij de beste premier van Italiƫ sinds 150 jaar is. En voegt daar terloops aan toe dat hij nog nooit voor seks heeft moeten betalen. Dat klinkt niet bepaald bescheiden.

Het andere voorbeeld betreft president Nicolas Sarkozy van Frankrijk. Bij een bezoek van de Franse president aan een fabriek, blijken er alleen maar fabrieksarbeiders geselecteerd te zijn, die kleiner zijn dan de president, zodat hij groter lijkt. Een vrouwelijke arbeider bevestigt dat ze daarvoor uit een andere fabriek elders in het land is gehaald. We wisten al dat Carla Bruni geen hoge hakken meer draagt sinds ze mevrouw Sarkozy is, maar dit gaat nog veel verder.

Zowel Berlusconi als Sarkozy zijn klein van stuk. Lodewijk XIV was ook klein en droeg permanent hoge hakken. Napoleon was een kleine opdonder, die zich liet gelden, al weet ik niet hoe hij zich groter maakte. Hebben kleine mannen nog meer geldingsdrang om iets te compenseren?

Laat een reactie achter