Leeftijdsloos leiderschap

Datum: 27-08-2018

Leeftijdsloos leiderschap

In deze blog wil ik een misverstand uit de weg ruimen. Een jaar geleden heb ik een blog geschreven, waarin meneer Jan Bouma wordt geroemd. Meneer Bouma, nu bijna 95 jaar, had in NRC kenbaar gemaakt dat hij het opheffen van verzorgingshuizen – zonder het bieden van een alternatief – niet zo slim vindt. Het artikel vermeldt hoe hij destijds als directeur van een verzorgingshuiszorg de zorg ontwikkelde al naar gelang wat er nodig was. Met veel respect voor die handelwijze riep ik in mijn blog op tot ‘een jongere meneer Bouma (m/v) die in deze tijd de moed en het inzicht heeft om ouderenzorg-nieuwe-stijl te realiseren’.

Maar wat blijkt? Meneer Bouma is nooit gestopt met het realiseren van ouderenzorg-nieuwe-stijl. Tijdens het bezoek dat collega Eef Weenink en ik aan hem brachten, vertelde meneer Bouma hoe hij op het idee is gekomen om een Odensehuis in de Hoeksche Waard te realiseren. Eef heeft van dit gesprek een filmpje gemaakt, dat we met instemming van meneer Bouma kunnen tonen:

Aanleiding voor het gesprek was dat het verband uit de zorg voor ouderen door de decentralisaties en nieuwe wetgeving was (en is) verdwenen. Veiligheid, geborgenheid en gezelligheid waren begrippen die er niet meer toe deden. Daarom hebben we op dit moment bijvoorbeeld helaas een actieprogramma nodig met als titel: Eén tegen eenzaamheid. Meneer Bouma heeft een duidelijke opvatting over het gebrek aan diepgang over wat er in de zorg- en hulpverlening nodig is en over het belang van lokale verbinding om met elkaar die zorg- en hulpverlening op te pakken. En die opvatting draagt hij uit waar hij kan.

Conclusie? Leiderschap is leeftijdsloos. Er is dus geen jongere meneer Bouma (m/v) nodig; er zijn gewoonweg meer meneer Bouma’s (m/v) nodig!

Laat een reactie achter